Foto: Mario PADELIN
Kuhajte jednostavno i zdravo i bit će lakše i vama i vašem obiteljskom liječniku
Malo po malo došli smo do kraja priče o kuhanju, a za kraj ćete dobiti ono najljepše, ono što ste i zaslužili jer ste bili dobri i strpljivi. Dat ću vam neke savjete i recepte, nakon čega više nećete htjeti jesti ništa drugo osim onoga što vam ja preporučim. Čovjek koji jednom proba neki moj specijalitet više ne može jesti nikakvu drugu hranu, sve odbija i naočigled kopni i vene. Zato samo oprezno i u malim dozama.
TRIDESET JELA – SASVIM DOVOLJNO
Kao što smo već rekli, recepti su se nekada skupljali po raznim bilježnicama, blokovima i rokovnicima, a većini je bilo zajedničko to da se malo od toga obilja stvarno kuhalo. U mojoj jednoj, jedinoj bilježnici ima sve skupa tridesetak recepata i to je normalnom čovjeku dovoljno da svaki dan u mjesecu jede novo jelo. Kada kažem jelo, ne mislim naravno na gluposti tipa jaje na oko, kajgana, frigani krumpir ili hrenovke. Ne kažem da treba kuhati punjen žirafin vrat ili slavujeve jezike u saftu od avokada, ali nekakav nivo ipak treba imati. Napravim ja ponekad i nešto komplicirano, nešto za što mi treba pet i po sati mukotrpnog rada i pola zaliha iz marketa… i svi budu zadovoljni, ali nikada više to ne ponovim. Jer tko će se opet cijeli dan zafrkavati kada ima jednako dobrih, ali jednostavnijih stvari.
MAMINI SINOVI I KĆERI KOJI NE ZNAJU SKUHATI NIŠTA
Maloprije smo spomenuli hrenovke i ostalo smeće. To su jela za nesposobne ljude koji se nisu u stanju brinuti sami o sebi, kojima jako nedostaje mamica koja ih nije naučila da se sami pobrinu za sebe, već ih je iz rodne kuće ispratila kao debile koji ne znaju iskrižati pomidor i začiniti salatu (ima i takvih glupača kojima je muško svetinja i koje skaču oko stola da mužu ili sinu natoče piće u čašu).
Nekima je ogroman kulinarski doseg kada uspiju spremiti juhu iz vrećice. Misle – to je tekuća hrana, to je zdravo, a zaboravljaju nesretnici da je to čista kemija i sol. Dalje slijede jaja na sto načina, a omiljeno im je jelo pomfrit koji dobro posole i umaču u majonezu, kečap i da ne kažem u što sve ne. Razna gotova jela su samo substitut koji se može pojesti jednom godišnje kada zbog snježne mećave ne možeš izaći iz kuće, ali više od toga nikako ne. Ragui i hašei (e, to s hašeom nikada nisam razumio) potpuno su suvišni, jer svatko tko ima malo osjećaja za logiku i red može napraviti šug za paštašutu, podijeliti je u porcije i zalediti, te vaditi po potrebi.
SAVJETI ZA SAMCE, SAMICE, NAPUŠTENE I OSTAVLJENE
Postoji jedno ustaljeno vjerovanje da samci ne znaju kuhati, da se hrane nedovoljno i nezdravo i da samo gledaju gdje će, kod nekoga, nešto ćalabrcnuti što sami nisu u stanju pripremiti. Istina je, ima i takvih, ali ništa više nego kod drugih društvenih skupina, čak i manje rekao bih. Čovjek koji živi sam kuha za jednog, a to je mali problem jer je postupak isti samo u manjim količinama. Vrijeme koje se utroši je skoro pa jednako kao kada se kuha za troje-četvero, kuha se u istom loncu, potroši se ista količina struje i opere se neznatno manja količina posuđa. Svatko u svojim zalihama mora imati svježeg voća i povrća i svega ostalog neophodnog za dobro kuhanje. Suha hrana, sendviči, instant jela i fast foodovi vode u propast i nezdravlje i treba ih izbjegavati. Gluposti tipa, “primo piatto” i deserte treba također izbjegavati. Niste na piru. Jedno jelo je dovoljno i eventualno juha. Sve drugo je debljanje.
TJEDNA PONUDA – SVAKI DAN DRUGO JELO
Nije nikakva mudrost osigurati sebi svakodnevnu kvalitetnu hranu. Evo moj tjedni prijedlog:
Ponedjeljak – ubacite u veliku teću 1/2 do 1 pilića, selena, kapule, mrkve, paprike, krumpira, pokoji pomidor, kuhate koliko treba (za to vrijeme čistite stan, ili čitajte Zadarski list), a onda u manju tećicu stavite “šubjotine”, malo salse od pomidora i imate juhu za par dana. Piletinu (koja se sigurno raspala) odvojite, a od krumpira i mrkve mikserom naparavite pire. Ostatak spremite u frižider.
Utorak – ubacite u teću ribu srednje veličine, krumpira, mrkve, petrusimena, zrno papra, kap maslinovog ulja i jedan oguljeni limun. Dok se kuha, opet čitate Zadarski, a kada je kuhano, radite isto što i sa piletinom, osim što u juhu stavite rižu.
Srijeda – prerađeni ostaci od ponedjeljka
Četvrtak – prerađeni ostaci od utorka
Petak – petkom pravi kršćanin posti, a ja jedem sirovo povrće
Subota – subotom imate vremena i za tjesteninu, za leću i slanutak koje također možete jesti nekoliko dana i za druga, malo kompliciranija jela.
Nedjelja – pa valjda imate neku tetku ili strinu koja jedva čeka da dođete na nedjeljni ručak.
KAKO UKLONITI SUVIŠNE STVARI IZ HLADNJAKA I SMOČNICE?
Postoje jela koja su odlična za čišćenje kuhinje, onda kada vam se učini da nečem prolazi rok trajanja i slično. Čovjek kupi zdravog voća i povrća, a onda ga slabo jede jer mu je jednostavnije spremiti nešto “na brzinu” i nezdravo. Ajmo dakle na posao. Uzmete malo kaula (ako je počeo venuti to očistite nožem, a isto važi i za brokulu) čije korijene pojedete onako sirove jer je to zdravo, a u teću dodate krumpir, mrkvu (gnjile djelove odstraniti), biže (ako su bili zaleđeni koristite nos za procjenu – jesu li za bacanje u lonac ili u kantu za smeće), malo kukuruza, fažolina, pa sve to provrtite na malo kapule i dodate vode (tu je naravno i taj famozni “temeljac” za kojeg se misli da ga svako domaćinstvo drži litru dvije u frižideru, više onako za svaki slučaj) i u to onda malo tjestenine (kratke) i pustite da se malo kuha, dok nije dovoljno mekano za konzumaciju. Na kraju ubacite jedno jaje i malo parmezana. Nešto vitamina i vlakana je ipak ostalo, dakle može se reći da je i zdravo, vi ste ispraznili zalihe (i možete kupiti novo povrće da trune) i imate taj lijep osjećaj da ste pojeli nešto prirodno umjesto nečeg što kupite na kiosku, držite u ruci i zubima odgrizate zalogaje.
ČEGA U KUHINJI MORA BITI
Poželjno je u kuhinji uvijek imati neke stvari potrebne za pripravu osnovnih jela, tek toliko da ne morate za svaku glupost ići u dućan. Važno je i imati dobre susjede od kojih možete posuditi ono što vam nedostaje kada, poput mene, kuhate u kasnim noćnim satima. Stvari poput krumpira, kapule (koju na tv-u zovu luk pa nastaje zabuna), luka (češnjaka naravno) su obavezne i ne treba ih svaki čas kupovati jer se ne kvare tako brzo. Treba imati maslinovog ulja i malo kvasine, a sojino vam ulje skoro da i ne treba. Što će vam sojino ulje osim za friganje, a tko još friga? Nezdravo je, a isprljate cijelu kuhinju. Tu su i neizostavni selen i petrusimul te neki drugi začini kupljeni u vrećicama. Tjestenine i riže postoji milijun vrsta, ali one najosnovnije morate imati za svaki slučaj. Možda i malo slanine za osnovnu pripremu nekih jela, ali nikako ne za zapršku. Tko još radi zapršku. Ako ste možda primjetili da rijetko spominjem sol, dobro ste primjetili. Soli nema. Što će vam sol?
NEKADA I SADA
Kada smo već spomenuli sol, zapršku i slično, moram skrenuti pažnju na to da još uvijek postoji običaj nezdravog masnog i presoljenog kuhanja. Često je pogrešno mišljenje kako su naše bake bolje i zdravije kuhale. Moja doduše jeste, ali to je nešto drugo. Činjenica je da se u mnogim jelima radila zaprška, da se solilo preko svake mjere, da se radilo na masti i loju, sigurno ne ide u prilog teoriji o nekadašnjem zdravijem kuhanju. Ako sada pogledate neke starije (30 i više godina) priručnike, primijetit ćete da se radilo svega i svačega. Čak se i u “dalmatinska jela” stavljalo svašta, a ponajmanje maslinovog ulja koje je zadnjh godina ušlo u modu, toliko da ga se sada gura svugdje.
Tu je i fama kako se na otocima kuha bolje i zdravije. Malo blitvice, boba, koja ribica uz maslinovo ulje i slično, i zato su boduli kao zdravi i čili za razliku od vlaja koji samo jedu janjetinu i režu pršutinu. Ne znam baš točne podatke, ali nekako mi se čini da tu nema neke ogromne razlike. Istina je da onaj u Lepuru ili Radošinovcima sigurno jede manje ribe od nekog starog ribara kornatara, ali to su izdvojeni slučajevi i mislim da se i jedna i druga skupina (ionako ih dobar dio sada živi u gradu) namirnicama opskrbljuju u trgovačkim centrima.
I to bi bilo to. Sada će oni mnogobrojni koji su imali priliku uživati u mojim specijalitetima reći da sam sebično za sebe zadržao recepte za tortu od sira, zapečeno povrće s tjesteninom, plodove mora na zeleni način, moje varijacije kineske kuhinje i druge lijepe stvari, ali onda bi se ovaj članak protegao do sljedećeg broja, a mi u Zadarskom listu već imamo jako dobar kulinarski prilog. Važno je da svatko shvati da može naučiti kuhati, jednostavno i zdravo i da ne treba bježati od kuhače i špahera samo zbog ustaljenih predrasuda i običaja. Netko će pak reći da nisam rekao ništa novo, da su to poznate stvari i imat će pravo, ali je činjenica da postoje mnoge stvari, kako pozitivne, tako i negativne, koje su nam tu pred nosom, a mi ih ne primjećujemo. Zato, na posao! Kuhajte jednostavno i zdravo i bit će lakše i vama i vašem obiteljskom liječniku.
[email protected]
najnovije
najčitanije
Zadar
HOTEL PINIJA
[FOTO] Poznati zadarski hotel obnovio dio svoje infrastrukture: ‘Radovi su bili zahtjevni i teški…’
Hrvatska
PERUŠIĆ
Novo ruho jezerca u Kvartama
Hrvatska
VELIKI ČETVRTAK
Molitve i simbolika Velikog četvrtka u gospićkoj katedrali
Hrvatska
PU LIČKO-SENJSKA
Divljao na cestama pa se još hvalio snimcima na društvenim mrežama. Brzinu vožnje povećavao i do pet puta od dozvoljene
Zadar
VELIKI PETAK
Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE