Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Fotografija i lov obilježili su mu život, a on život grada

19.09.2013. 22:00
Fotografija i lov obilježili su mu život, a on život grada


Bila je to ljubav na prvi pogled koja traje i danas nakon pune šezdeset i tri godine. Uvijek na istom mjestu u centru grada, na Poluotoku kod gradskog mosta mala fotografska radnja najdugovječnijeg i najpoznatijeg zadarskog fotografa Vjekoslava Suraća (84) uvijek je otvorena svakoga dana točno u osam sati, a on, iako je u zasluženu mirovinu otišao odavno, i danas odradi svojih par sati poslijepodnevne smjene. Prijatelji ga često u društvu znaju predstavljati kao živuću zadarsku legendu riječima: “Ovo je Foto Vjeko, on je u Zadru kao Sveti Donat”.
Rođen u Murvici u siromašnoj, težačkoj obitelji s još dvojicom braće od ranog se djetinjstva morao uhvatiti ukoštac sa životom i izboriti za svoje mjesto pod suncem. Zamalo je postao mlinar, ali je sudbina umiješala prste i odredila njegov životni put prema zanatu kojeg s jednakom ljubavlju i strašću radi i danas. Doista, nema Zadrana koji nije čuo za Foto Vjeku i koji barem jednom u životu nije kročio u njegovu fotografsku radnju koja je s vremenom ušla u povijest ovoga grada.
– To je doista bila sudbina. U ratno vrijeme 1943. godine bio sam u Smilčiću kod bogate talijanske obitelji mlinara Rismondo i već sam bio počeo učiti mlinarski zanat jer sam im pomagao na imanju. No onda je spletom okolnosti u obitelj ušao Ratko Novak, poznati fotograf, i čim me ugledao rekao mi je da ako on ikada uspije otvoriti fotografsku radnju, ja ću doći kod njega izučiti zanat. I tako je i bilo – sjeća se.
Imao je šesnaest godina i već tada se školovao i radio. Šegrtovanje je trajalo tri godine, a onda je kao Novakov pomoćnik radio još četiri godine da bi uopće mogao pristupiti majstorskom ispitu koji je u to vrijeme bio na razini fakultetske diplome u toj branši.
– Znao sam raditi i po trinaest, četrnaest sati neprekidno. Noći sam provodio u tamnim komorama razvijajući fotografije. Spavajući bih ujutro išao na posao, ali nikada u životu ni minutu nisam zakasnio.
Tada su fotoaparati bili rijetka pojava pa je često znao obavljati i posao fotoreportera. Bilježio je tako godinama sva važnija gradska zbivanja, a njegova arhiva s milijunima fotografija povijesti Zadra i Zadrana, neprocjenjivo je blago.
Uz posao, Vjeko Surać je i strastveni lovac. U lov ide i danas, a za sve je kriv – mrak. Naime, kako je u svojoj mladosti sate i noći provodio u zadimljenim, tamnim komorama razvijajući filmove, jednostavno kako je rekao, nedostajalo mu je zraka i svijetla i tako je već s 23 godine postao aktivni lovac.
Fotografija i lov obilježili su njegov život, a on nesumnjivo život Zadra. Na kraju kaže kako sebe nikada nije doživljavao kao umjetnika već zanatliju, a taj zanat omogućio mu je ugodan život.