Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kalmetin saborski mandat u mirovanju, Jerolimov čeka prisegu

19.09.2013. 22:00
Kalmetin saborski mandat u mirovanju, Jerolimov čeka prisegu


Antu Jerolimova od ulaska u Hrvatski sabor dijeli još samo nekoliko proceduralnih sitnica nakon čega bi, već s prvim danima sljedećeg tjedna, trebala uslijediti i svečana prisega


Saborski mandat Božidara Kalmete, gradonačelnika Grada Zadra iz redova HDZ-a, od jučer je stavljen u mirovanje, a sljedeći tjedan njega bi u saborskim klupama trebao zamijeniti Ante Jerolimov, aktualni načelnik Općine Preko. Jerolimova od ulaska u Hrvatski sabor dijeli još samo nekoliko proceduralnih sitnica nakon čega bi, već s prvim danima sljedećeg tjedna, trebala uslijediti i svečana prisega.
Kako se može pročitati u izvješću sa 26. sjednice Hrvatskog sabora održane 18. rujna, mandatno-imunitetno povjerenstvo razmotrilo je Kalmetin pisani zahtjev naslovljen na adresu Predsjednika Hrvatskog sabora od 5. rujna nakon čega je donesen i zaključak kako nema baš nikakve prepreke da mu se odobri status mirovanja koji je zatražio.
– Povjerenstvo je utvrdilo da su ispunjeni svi zakonom određeni uvjeti za početak mirovanja zastupničkog mandata Božidara Kalmete. Slijedom navedenog, mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je dostavilo Hrvatskom saboru prijedlog da se Kalmetin mandat stavi u mirovanje s prvim danom jesenjskog zasjedanja Sabora, a upravo kako je to pismeno sam i zatražio.
Kalmeta je, podsjetimo, odmah kad je krenuo u utrku za lokalne izbore, najavio povlačenje iz Sabora kako bi se što bolje i kvalitetnije se mogao uhvatiti u koštac s nagomilanim i brojnim gradskim problemima. Stranka je odlučila u tome ga podržati, a kao najadekvatnija zamjena iskristaliziralo se ime Ante Jerolimova iz Preka. To mu je nagrada, kako saznajemo od insajdera, za rad i učestale pobjede na lokalnim izborima te činjenici da HDZ u toj otočnoj općini ne stoji dobro kad je riječ o parlamentarnim izborima.