Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Odore za promociju ninske kulturne baštine

19.09.2013. 22:00
Odore za promociju ninske kulturne baštine


Zahvaljujući u prvom redu donatorskim prilozima vlasnika privatnog smještaja kao i turista, tijekom ovogodišnje turističke sezone realizirana je vrijedna inicijativa koja je rezultirala time da su za djelatnike Ureda gradske Turističke zajednice sašivene odore koje simboliziraju dva bogata povijesna razdoblja iz života i postojanja starohrvatskog kraljevskog grada Nina i to onog iz vremena rimske vladavine Ninom te novijeg doba.
Odore o kojima je riječ, a koje nam dočaravaju izgled Rimljanki te starogradske dalmatinske gospode ubuduće će kroz široku lepezu promotivnog materijala kojim se u svom predstavljanju služi TZ grada Nina, poslužiti ne samo za promociju ninske kulturne baštine, nego i za promotivne nastupe u široj zadarskoj regiji te diljem Hrvatske kao i na brojnim turističkim sajmovima u inozemstvu. Određeni broj odora sašiven je pred početak turističke sezone, a planirani ostatak je zgotovljen upravo ovih dana. Prve su odore, kao što je poznato, Ninjanima i široj javnosti predstavljene u okviru ovogodišnjeg Festivala sunca i svjetlosti u crkvici sv. Križa. Kako bi njihov sklad, svu raskoš i ljepotu iskazale u potpunom sjaju u njima su mlade ninske djevojke tijekom ljeta šetale ulicama i trgovima Nina dijeleći usput prolaznicima najave raznovrsnih zabavno-kulturnih manifestacija kao i promotivne turističke materijale. Svojim su izgledom plijenile pozornost, ne samo Ninjana, već brojnih domaćih i stranih turista koji su ih radoznalo fotografirali.
– S obzirom da su nam događanja novijeg datuma, poput Šokolijade i ostalih sličnih manifestacija zahtijevala drugačiji pristup, došli smo na ideju da sašijemo odore starogradske dalmatinske nošnje po uzoru na odore koje nose već neko vrijeme članovi i članice našeg domaćeg Tamburaškog orkestra Kulturno-umjetničkog društva “Branimir”.