Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Šopić sačmaricom pucao sa suvozačevog mjesta

Autor: Minja Gugić

19.10.2009. 22:00
Šopić sačmaricom pucao sa suvozačevog mjesta

Foto: Vedran SITNICA



Šopić je ponovio kako se ne osjeća krivim na način kako mu je to optužnicom stavljeno na teret, a vještaci sudsko medicinske i balističke struke detaljno su obrazložili svoje nalaze i mišljenja
Nakon ljetne stanke danas je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje 22- godišnjem Elvisu Šopiću optuženom za ubojstvo 30-godišnjeg Igora Ćustića taksista iz mjesta Murvica nedaleko od Zadra.
S obzirom na to da je od posljednje rasprave sredinom srpnja ove godine, prošlo nešto više od tri mjeseca, rasprava je i formalno morala početi ispočetka pa je samim tim i optuženi Šopić imao opet pravo na iznošenje svoje obrane, no prema savjetu svog odvjetnika koji ga brani po službenoj dužnosti Smiljana Bakočevića, Šopić je rekao kako ostaje pri svom iskazu kojeg je dao na posljednoj sudskoj raspravi, ali je ponovio kako se “osjeća krivim, ali ne način kako ga tereti optužnica”.
Prije toga Sudskom vijeću kojim predsjeda Boris Babić svoje su iskaze, odnosno stručna mišljenja dali vještci sudsko- medicinske i balističke struke. Jedan od najeminentnijih stručnjaka s područja sudske medicine prof.dr. Josip Škavić u svom je iskazu naglasio kako je notorna činjenica iz zapisnika o obdukciji te balističkog vještačenja da se ulazna prostrijelna rana na glavi nesretnog Ćustića nalazila na “čelu, neposredno iznad korijena nosa, a izlazna lijevo sljepoočno”.
– Smjer prostrijelnog kanala bio je od naprijed prema lijevo, nešto gore, tjemeno-sljepoočno. Prema tome radilo se o jednom prostrijelu nastalom djelovanjem snopa sačme s udaljenosti od 15 do 20 cm. Radi se o izuzetno velikoj snazi, odnosno energiji snopa sačme koji zbog male udaljenosti pucanja predstavlja jedinstven snop, pa zvršava relativno velikom ranom- pojasnio je dr. Škavić.
Nadalje je objasnio položaj glave ubijenog Ćustića u trenutku ozljede rekavši kako se ozljeda dogodila upravo na mjestu gdje je nađena lokva krvi s tim da je, kako je rekao vještak, oštećeni trebao biti u vozilu s otvorenim prednjim, lijevim vratima automobila.
Neuobičajen položaj mrtvog tijela
– To je bio neuobičajen položaj tijela. Sjedeći, ali tako da mu je glava bila negdje iznad praga vozila i nešto izvan njega. Na ovaj način lice je bilo prema gore okrenuto prema unutrašnjosti kabine vozila i iz unutrašnjosti je uslijedio pogodak. Nismo u mogućnosti zaključiti radi čega se oštećeni nalazio u ovakvom neuobičajenom položaju u autu, ali kao najvjerojatnije proizlazi da se ubojica nalazio na suvozačevom mjestu – rekao je dr. Škavić.
Nakon toga je bilo nedoumica oko obdukcijskog nalaza patologinje koja je u napisala kako je na tijelu ubijenog Ćustića našla dvije strijelne rane u razmaku od četiri cm s prednje strane, a koja je potom Sudskom vijeću pojasnila kako je na tijelu našla dva defekta sprijeda koje je ona “protumačila kao ulaznim strijelnim ranama”, ali kako se unatoč tomu priklanja mišljenju dr. Škavića da se radi o jednoj, strijelnoj rani.
Vještak balističe struke Rade Stojadinović je potom detaljno Sudskom vijeću obrazlagao svoje vještačenje te je naglasio kako i on prihvaća tumačenje dr. Škavića, a koje je vezano uz ozljedu glave.
Ubijen sačamaricom
– Iz glave je izvađena 21 kuglica deformirane sačme. U zapisniku o obdukciji nije nađeno da je obavljeno rengendsko snimanje tijela, a to znači da je unutar glave ostalo i više od 21 kuglice. Ispod lokve krvi trebala bi se naći veća količina preostalih olovnih kuglica. O njime se ne govori u zapisniku o očevidu, je li ih bilo ili ne, ne mogu se izjasniti. Ako je očevid obavljen po pravilima struke onda se ispod lokve krvi trebalo naći još kuglica- zaključio je vještak balističar.
Šopić je podsjećamo, 29. siječnja prošle godine oko 22.30 sati u Korlatu kod Benkovca skraćenom lovačkom puškom ubio nesretnog Igora Ćustića čiji je taksi prethodno te večeri na zadarskom autobusnom kolodvoru unajmio i naručio vožnju do Korlata. Nakon što ga je Ćustić dovezao do Korlata njih su se dvojica navodno porječkala jer Šopić nije imao novac za platiti vožnju do 30-ak kilometara udaljenog Korlata. Iz skraćene lovačke puške koju je skrivao ispod odjeće, Šopić je ispalio dva hica u glavu Igora Ćustića koji je odmah preminuo. Ubojica je potom zapalio Ćustićev taksi, prema svemu sudeći kako bi prikrio tragove, uslijed čega je i tijelo ubijenog Ćustića potpuno izgorjelo.
Dan nakon ovog stravičnog ubojstva policija je došla do ubojice, Elvisa Šopića koji je ubojstvo i priznao. Potvrdio je policajcima da je sačmaricom ubio Ćustića, a onda ih je i odveo na mjesto gdje je odbacio pušku.
Franko Kotlar kao odvjetnik obitelji Ćustić u njihovo je ime postavio imovinskopravni zahtjev, odnosno odštetu od milijun kuna na ime duševnih boli zbog gubitka bliske osobe. Suđenje se nastavlja sljedeći tjedan.