Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Galovačko čudo – predznak duge i hladne zime?

19.10.2011. 22:00
Galovačko čudo – predznak duge i hladne zime?


Trešnja Tonija Gulana, pomorca iz Galovca, koja raste u voćnjaku pokraj njegove kuće, ove godine po drugi put je procvjetala. Prvi put na proljeće, a plodovi trešnje ubrani su krajem mjeseca svibnja.
– Da trišnja procvita u pola desetog miseca, e to, sinko moj, još nisan doživila u životu. Ovo je čudo Božje, govori 80-godišnja baka Anka Gulan, Tonijeva majka, dok nedaleko od voćnjaka u dvorištu obiteljske kuće pazi na troje unučadi.
Moglo bi se to pripisati sušnom i vrućem rujnu i listopadu, sorti trešnje i pogodnom tlu, ali ovaj fenomen mogao bi biti i svojevremeni vremenski predznak za kasnu jesen i zimu. Je li je to znak blage ili oštre zime ne znamo, ali pojava je zaista neuobičajena.
– Ako se obistine drevni izvori u starim knjigama i narodno vjerovanje, drugo cvjetanje voćki u jesen znači da će zima biti duga i izuzetno hladna. Ta predviđanja uglavnom su točna, tako da se moramo pripremiti za jednu hladnu zimu, uvjeravaju nas dobro upućeni mještani.
Prema njihovim mišljenjima, ako su uzrok cvjetanja trešnje u listopadu visoke temperature, onda se taj prirodni fenomen trebalo dogoditi i drugim trešnjama i voćkama u Gulanovom, ali i u ostalim galovačkim voćnjacima, barem u onima u blizini ove trešnje.
– Nije mi poznato da je jesensko cvjetanje voćki nagovještaj za izuzetno hladnu zimu. Međutim, prema pričanju pojedinih starijih ljudi iz ovog kraja cvjetanje voćke kad joj za to nije vrijeme objašnjavaju dolaskom boljih životnih vremena, uvjerava nas Galovčanin koji se sa suprugom i dvoje malodobne djece kao mnogi drugi radoznali mještani došao uvjeriti u ovo “čudo”.
Nije neobično da s početka ili u kasnu jesen procvjetaju neke voćke, ali je zaista rijetkost da trešnja procvjeta. U predizbornoj jeseni cvjetanje trešnje moguće je i kao najava nekih neočekivanih događaja.
Pomorac Toni je u uobičajenom “vijađu” po svjetskim morima. A vitalna baka Anka sumnja da će se nakon cvjetanja uopće uspjeti formirati plod trešnje, jer slijede niske temperature pogubne za moguće plodove na mladoj trešnji.