Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Važno je naučiti reći “ne”

19.10.2011. 22:00
Važno je naučiti reći “ne”


“Kako reći NE mirne savjesti” naziv je seminara u organizaciji Udruge odgajatelja predškolskog odgoja “Maraška” s kojim je nastavljena suradnja s sa Familylab-om međunarodnom organizacijom na čelu koje stoji vrsni danski pedagog i terapeut Jesper Juul.
Seminar na temu “Kako reći NE mirne savjesti” održan je jučer u prostorijama grdske knjižnice u arbanasima, a vodila ga je mr.sci. Polona Bencun Gumzej, dr.med. te certificirana voditeljica Familylaba u Zadru.
Tema „Kako reći ne” jedan je od seminara Familylaba u kojem se obrađuju razlozi (osobni i društveni) i osvješćuju načini i uzroci teškoća u komunikaciji sa djetetom, ali i u komunikaciji i zauzimanju stava prema odraslima u profesionalnom i obiteljskom okruženju.
-Važno je naučiti reći “ne” stvarima kojima se podrazumijeva da ćemo kazati „da”, počevši od kućanskih poslova do obaveza prema prijateljima ili preuzimanja posla od kolega. To je važno iz više razloga; prvi je osobna samosvijest i samopoštovanje, drugi je jasna poruka okolini tko smo, što hoćemo a što ne, i treći, ne manje važan, je da naša djeca time također uče kako i čemu reći „ne”, pojasnila je Bencun Gumzej.
Ovo je inače jedan od četiri predviđena seminara u kojem sudjeluju odgojitelji i stručni suradnici iz Zadra i Zadarske županije, a koliki je interes za novim informacijama govori podatak da ih je prvom seminaru prisustvovalo više od pedeset. Slijedeći seminar u planu je za mjesec studeni, a svi zainteresirani odgojitelji i stručni suradnici za prijavu se mogu informirati putem udruge „Maraška”.