Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Radnici “napali” gradilište sa svih strana

19.10.2016. 22:00
Radnici “napali” gradilište sa svih strana


Dizalice, bageri i ostali radni strojevi te šezdesetak radnika s crvenim kacigama svakog su dana na velikom zadarskom gradilištu – svi angažirani na izgradnji zgrade putničkog terminala u novoj luci u Gaženici. Nakon što je krajem kolovoza predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u zemlju simbolično položila vremensku kapsulu koju su izradili učenici Pomorske škole Zadar, radovi su odmah počeli i predviđeno je da će za sezonu 2018. godine zgrada biti u potpunoj funkciji.
Tada bi sadašnji montažni objekt terminala, koju gradonačelnik Božidar Kalmeta zove baraka, otišao u povijest, a Gaženica bi imala sve uvjete da bude matična luka za kruzere.
Po gradilištu nas je proveo Igor Pukec, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar i voditelj projekta Nova luka Gaženica.
– Trenutačno su u tijeku radovi na širokom iskopu. Objekt je podijeljen u šest cjelina i na prvoj su već gotovi temelji, a sad je u tijeku betoniranje temelja na drugoj cijelini. Kako objekt obuhvaća široku površinu, ‘napali’ smo s radovima na više mjesta odjednom kako bismo uštedjeli vrijeme na onim radovima na kojim možemo. Zasad sve ide po planu, a ugovoreno trajanje radova je 14 mjeseci, rekao je Pukec, diplomirani inženjer građevine.
Po gradilištu je već razmješteno brdo materijala za armaturu, koriste se nove plastične oplate, nasipaju se i betoniraju temelji, poslagani su betonski blokovi za podizanje jednokatnice koja će po završetku imati ukupno 24.000 kvadrata prostora.
– Radovi bi, prema ugovoru, trebali biti gotovi do kraja sljedeće godine, onda će uslijediti tehnički pregled, a radi se o kompleksnom objektu, pa preseljenje te izdavanje uporabne dozvole, tako da se očekuje da će sve baš profunkcionirati za sezonu 2018. godine, govori Pukec.
Zgrada će funkcionalno biti podijeljena u četiri cijeline: granični prijelaz, home-port ukrcaj i iskrcaj za kruzere, dio za međunarodni promet i dio za domaći promet sa čekaonom i prodajom karata.
– Predviđeni su i poslovni prostori za kafiće, restoran na katu s pogledom na morsku stranu luke, zatim za kiosk, pekaru te poslovne prostore za banku, poštu, rent-a-car, turističke agencije, ovisno za što će biti interesa. U dijelu za granični promet će biti udovoljeni svi uvjeti za šengenski sustav, na što smo mislili odmah i uvrstili još u idejni projekt, kako kasnije ne bismo gubili vrijeme na preinake. Tako da će tu biti sve propisane posebne prostorije – za pretraživanje, za oduzete predmete, za oružje, prostorije u kojima mogu spavati azilanati, posebno muški dio, posebno ženski i sve ostalo. Ta prilagodba je bila jedan od najzahtjevnijih djelova projekta, ali odrađena je u odličnoj suradnji s Graničnom policijom, kazao je Pukec.