Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vršnjaci Filozofskog fakulteta u Zadru

19.10.2016. 22:00
Vršnjaci Filozofskog fakulteta u Zadru


Odsjek za ruski jezik i književnost jučer je različitim aktivnostima obilježio šezdeset godina svoga rada.
Program je počeo u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru prezentacijom o povijesti Odsjeka, kao i okruglim stolom na kojem se raspravljalo o prošlosti i budućnosti rusistike u Zadru. Za ovu obljetnicu napravljena je i prigodna monografija, u kojoj su navedeni svi nastavnici koji su sudjelovali u radu Odsjeka, svi diplomirani studenti te svi najvažniji događaji od 1956. godine.
Predstojnica odsjeka Sandra Hadžihalilović dala je okupljenima kratki uvod u povijest samog odsjeka, koji postoji otkako je i Filozofskog fakulteta u Zadru. Iako treba reći kako visokoškolska djelatnost na ovom području postoji puno stoljeća unatrag.
– Zadar ima višestoljetnu sveučilišnu tradiciju i prije nego što je Odsjek za ruski jezik počeo s radom prije 60 godina. Tako je 14. lipnja 1396. godine u Zadru osnovana dominikanska visokoškolska ustanova, dok je 1955. godine donesen zakon o osnivanju Filozofskog fakulteta u Zadru pri Sveučilištu u Zagrebu. Jedan od glavnih osnivača bio je Miroslav Krleža, koji je na taj način želio naglasiti hrvatsku komponentu razvoja visokoškolskog obrazovanja na istočnoj obali Jadrana. Osim njega, bilo je još sedam osnivača, od kojih su četvorica bili slavisti, što je imalo veliku važnost i za tadašnji odsjek, kazala je Sandra Hadžihalilović.
Nastava na novoosnovanom Filozofskom fakultetu počela je 1956. godine, a od 1974. godine zadarski fakultet prešao je pod Sveučilište u Splitu. S radom u Zadru krenulo je 2003. Sveučilište, nastavila je, dodajući kako je Odsjek za ruski jezik i književnost tadašnjeg Filozofskog fakulteta pri Sveučilištu u Zagrebu otvoren je 16. listopada 1956. godine i činio je temelje zadarske slavistike.
– Današnji odsjek za ruski jezik i književnost jedan je od najtraženijih među srednjoškolcima, pa tako broj studenata na odsjeku raste, što se može vidjeti i na listi diplomiranih studenata od samog osnutka studija do danas, istaknula je Hadžihalilović.