Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za Nagradu Grada predložen i dr. Želimir Maštrović

19.10.2016. 22:00
Za Nagradu Grada predložen i dr. Želimir Maštrović


Odbor za javna priznanja Grada Zadra dobio je, osim za Dragu Marića i Stanislava Antića, još jedan prijedlog dodjele Nagrade Grada za životno djelo i to za doktora medicine Želimira Maštrovića, saznaje Zadarski list.
Inicijativu je potpisala grupa građana s porukom da prijedlog podnose za osobu koja je osvjedočeni “dobri duh grada Zadra, veliki humanitarac i istraživač povijesnih znamenitosti zadarske Brodarice, čovjek velika srca koje kuca za Zadar”.
Primarius dr. Želimir Maštrović poznati je i ugledni Zadranin koji je nedvojbeno ostavio značajan trag u životu grada, a njegov istraživački interes kreće se u velikom rasponu – od medicine do povijesnih i društvenih tema vezanih za Zadar. Dr. Maštrović je, između ostalog, poznat i kao strastveni istraživač čuvene zadarske Sfinge o kojoj je dosta pisao, a u mladosti se okušao i u glumačkim vodama kada je u filmu Bitka na Neretvi glumio vojnika i mladog liječnika. Na fotografiji koja prikazuje detalj iz toga filma vidi se Želimir Maštrović, a iza njegovih leđa je tadašnja velika europska i svjetska glumačka zvijezda Hardy Kruger koji je u istome filmu glumio njemačkog pukovnika Kranzera. Krugeru ta uloga nije teško pala budući da je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik Luftwaffea.
Prijedlog za dodjelu ovog prestižnog priznanja dr. Želimiru Maštroviću potpisali su David Lekaj, dr. Damir Mišlov, Zdenko Jukić, Sanja Kalanj, Milan Raspović, Robert Nezirović i Ante Tolić.