Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otvoren prvi sajam u novoj dvorani

Autor: Siniša Klarica

19.11.2008. 23:00
Otvoren prvi sajam u novoj dvorani

Foto: Zvonko KUCELIN



Prvi Sajam gradnje i stanovanja Constructa svečano je otvoren u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku. Sajam je organiziran na prostoru triju manih, pomoćnih dvorana, a zanimljivo je da je to prvi veći sajam u Zadru, od još tamo davnih 60-tih i tadašnjeg sajma ribarstva u prostoru današnjeg Arsenala. Partneri sajma koji se organizira pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republke Hrvatske su Grad Zadar, Udruženje obrtnika Zadar, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Zadar. Kako je u uvodnoj riječi rekla direktorica organizatora sajma trtke Mediamix Romana Pleša, nije bilo teško odabrati karakter same manifestacije. Razlog leži u činjenici da je Zadar u posljednjih pet godina privukao više od pet milijardi kuna investicija upravo u sektoru graditeljstva. Stoga su 64 izlagača iz Hrvatske i inozemstva prepoznali Zadar kao najveće gradilište u Hrvatskoj.
– Sajam je zamišljen da posjetiteljima pruži cijelovitu informaciju po ključu „od temelja do krova”, pa smo u vrlo kratkom vremenu uspjeli zainteresirati proizvođače građevinskog materijala, građevinske mehanizacije, montažnih kuća i drugih objekata, unutrašnjih instalacija, ali i tvrtke koje se bave uređenjem okućnica. Na sajamu osim proizvođača iz Hrvatske, sudjeluju i izlagači iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Njemačke i Austrije, rekla je direktorica sajma Romana Pleša.
Zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović rekao je da će sajam služiti na ponos organizatoru ali i objektu u kojem se održava i koji je u kratkom vremenu postao znamenitost Zadra. Stoga Grgurović očekuje još ovakvih sajmenih manifestacija u Zadru.
Izaslanica predsjednika Mesića, Vesna Trnokop Tanta rekla je da Conmstructa doprinosi poticanju konkurentnosti u regiji.
– Građevinarstvo prema podacima iz 2007. danas zapošljava oko 104.000 djelatnika. U istoj godini, ostvaren je rast te grane gospodarstva oko 14 posto. U ovoj godini, rezulati će biti još veći. Međutim, za slijedeću godinu svi govore o opreznosti, ali prave investicije ne bore se samo za rast nego i za razvoj ove zemlje. To znači da građevinarskom sektoru treba dati podršku, a HGK čini niz aktivnosti kako bi slijedeću godinu u tom sektoru učinila što manje teškom, rekla je Vesna Trnokop Tanta inače potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore.
Za nju nema dileme hoće li Constructa preživjeti, jer između ostalog, u svom programu ima i edukaciju o novim tehnologijama koje se primjenjuju u ovoj grani gospodarstva jer globalizacijski trendovi nalažu stalno obrazovanje i usavršavanje. Constructu su, uz dogradonačelnika Grgurovića i predsjednika GV-a Zvonimira Vrančića te predsjednika Županijske gospodarske komore Zadar, posjetili mnogi uglednici iz poslovnog i gospodarskog života grada.