Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Naplavine nezdrave hrane

19.11.2010. 23:00


Luka u Lojdu pita, čuh Bage da si bio na priredbi Eko-etno i predavao što su jeli i pili naši stari.
Pa upravo o tome, odgovorih. Ali problem je, pita Čedo, tko su i kada su živjeli naši stari.
Mlađima sjećanje dosiže do prije 40 godina, uključi se u razgovor Mlađo.
Misli se, velim ja, na poljodjelski jestvenik našega kraja, gdje se priredba održavala.
Radi se o sredozemnoj kuhinji. Suvremena sredozemna kuhinja malo se razlikuje od one prije stotinjak godina.
Riba, piletina, ovčetina, suha prasetina, sočivo, proso, orzo, palenta i tjestenina, uz sredozemno voće i povrće, domaće vino, maslinovo ulje, sir, pršut i med odlika su te prehrane.
Riba se pripremala kao svježa, sušena, marinirana i soljena.
Svježa riba se uglavnom jela kuhana. Za promjenu se pekla, pržila ili su se pripremali brudeti. Riba se sušila isključivo na suncu. Marinirala se domaćim začinima.
Problem je današnje sredozemne prehrane veliki skok u potrošnji crvenih mesa, posebice mesa na roštilju, koji nije mimoišao niti Sredozemlje.
Zatim ulja i masti nemaslinova podrijetla. Povećana je potrošnja prerađenih namirnica.
Primjerice industrijskih slastica, sladoleda, grickalica, zaslađenih pića, masnih umaka, prerađevina od mlijeka i sva sila prerađenog mesa.
Od pića proširila se potrošnja piva a zapostavljaju se vina, posebice ona čista bez dodatka šećera i neprirodnih industrijskih okusa.
Naša izvorna sredozemna kuhinja pomalo se gubi u naplavini brzo spremljene i potrošene, jeftine, ali, prvenstveno zbog povećanih kalorija, nezdrave suvremene hrane.
Vaš Bage