Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadarskom silinom utišati bumbare

19.11.2010. 23:00
Zadarskom silinom utišati bumbare


Smatram da možemo i moramo pobijediti Varaždin i iz razloga što bi nam u nastavku natjecanja bilo puno lakše. Eventualna pobjeda bi nas lansirala u sredinu ljestvice, a od tamo je pogled puno ljepši – kazao je Dalibor Zebić, trener Zadra
U sklopu 16. kola Prve HNL Zadar će danas na Stanovima ugostiti momčad Varaždina. Nakon prošlotjedne pobjede nad Rijekom i skoka na 11. mjesto prvoligaške ljestvice, atmosfera i ambicije momčadi sa Stanova dodatno su porasle. S druge strane gosti iz grada baroka na Stanove stižu kao šestoplasirana momčad prvenstva koja je u prošlom kolu poražena na gostovanju u Zaprešiću. Uz to Varaždinci su još jučer ujutro bili suspendirani zbog dugova. Zadrani ne gledaju previše prema Varaždinu, koncentrirani su na samu utakmicu i sve misli usmjerene su prema pobjedi.
– Ne krijemo da nam je želja protiv Varaždina osvojiti sva tri boda. Smatram da to možemo i sve ćemo napraviti da tako i bude – kazivao je jučer ujutro Zadrov stratteg Dalibor Zebić.
– Radili smo dobro cijeli tjedan i vjerujem da ćemo to “naplatiti” danas protiv Varaždina. Jedini problem nam predstavljaju tereni, tj. naš travnjak. Palo je puno kiše i teren je blatnjav pa smo u nekoliko navrata morali trenirati na umjetnoj travi. Bez obzira na to smatram da smo se dobro pripremili za današnji dvoboj. Naglasak je prije sbvega bio na psihološkom pristupu, jer igrači moraju biti svjesni da pobjeda nad Varaždinom neće doći nekim automatizmom zato što je u prošlom kolu “pala” Rijeka. Za tri boda će se itekako valjati namučiti.
Varaždinci imaju problema s dugovanjima prema bivšim igračima tako da su do jučer još bili suspendirani.
– Nikada se još do sada nije dogodilo da jedan klub iz Prve lige ne odigra neku utakmicu zbog dugovanja. Uvijek se te suspenzije skinu u posljednji tren. Zato se previše ne obaziremo na te stvari. Iz Varaždina pokušavaju situaciju prikazati katastrofičnom, a mislim da je to pomalo “pila naopako”. Nema opuštanja kod nas, mi tu utakmicu pripremamo kao i svaku drugu, maksimalno ozbiljno.
Varaždin s obzirom na financijske probleme dobro brodi kroz ovo prvenstvo, šesti su na ljestvici.
– Radi se o mladoj momčadi koja igra rasterećeno. Ne obaziru se previše na stanje u klubu, već igraju za sebe i svoj prosperitet. Kvalitetna su momčad, a to svjedoče i njihovi rezultati. Tu prije svega treba istaknuti iskusnog Vugrineca i Brezovca koji nas je s dva gola “potopio” u Varaždinu na otvaranju prvenstva. U svakom slučaju ih poštujemo, ali nikako ih se ne bojimo.
Što Zadar mora napraviti da bi danas došao do tri boda koji vas mogu vinuti u samu sredinu prvoligaške ljestvice?
– Jednostavno je, moramo biti pravi. Što to znači. Prije svega moramo im od prve minute borbenošću i agresijom dati do znanja što želimo u ovoj utakmici. Smatram da ovako blatnjav teren ipak neće pasati Varaždincima koji teže kombinatorici, a po konstrukciji su lakši igrači. Do izražaja će doći to htijenje koje mora biti debelo na našoj strani. Kao što je poznato vrlo važan nam je ulazak u utakmicu. Protiv Rijeke smo dvadesetak minuta odigrali na visokom nivou, a to protiv Varaždina moramo produžiti na puno dulje vrijeme, na 60-70 minuta. Smatram da možemo i moramo pobijediti Varaždin i iz razloga što bi nam u nastavku natjecanja bilo puno lakše. Eventualna pobjeda bi nas lansirala u sredinu ljestvice, a od tamo je pogled puno ljepši – kazao je na kraju razgovora Zebić.
Vjerojatni sastav: Gluić, Skočibušić, Con Puljić, Bilaver, Pezo, Banović, Šare (Vasilj), Mršić, Terkeš, Santini.
 


Banović: Znamo kako do pobjede


Igor Banović tvrdi – Zadar nije poletio nakon devet bodova osvojenih u posljednja četiri kola.
– Nismo euforični niti za to imamo razloga. Svakako da smo zadovoljni zbog toga što smo Split i Rijeku kod kuće uspjeli pobijediti prije svega strpljivom igrom. Istina, možda ta igra i nije bila najkvalitetnija, ali je poslužila svrsi, a to znači osvajanju bodova. Ne bismo imali ništa protiv da se na isti način završi utakmica s Varaždinom – naglašava Banović, koji će protiv Varaždina zauzeti svoju standardnu poziciju na zadnjem veznom. Toni Pezo i Banović bit će tako dvostruki osigurači u veznoj liniji ispred zadnjeg reda. Ta se formacija u posljednjim kolima pokazala vrlo korisnom, pa Dalibor Zebić nema razloga ništa mijenjati. Dakako, Banović je pred dolazak momčadi, koju smo nekad nazivali “krojači”, itekako oprezan.
– Zaista je impresivno kako Varaždin igra s tako mladom momčadi. Čini se da su ih svi problemi koji ih prate još više motivirali za rad. Kad je riječ o nama cilj se zna – osvajanje tri boda i napredak na ljestvici prema sigurnijim pozicijama. Svi nekako osjećamo da je ovo velika prilika da s nova tri boda znatno mirnije dočekamo utakmice koje dolaze. Ako smo znali pobijediti Split i Rijeku znat ćemo i Varaždin.
Š. Ć.




 


Protivnici na Stanovima teško zabijaju


Zadrani su ove jeseni na Stanovima odigrali sedam utakmica na kojima su primili pet golova. Podatak je to koji ni po čemu nije zanimljiv, no ako se izuzme utakmica sa Šibenikom (1:4) tada ostaje šest domaćih utakmica u kojima je Zadar primio samo jedan gol (Zagreb 2:1). Nema sumnje da će i protiv Varaždina Zadranima igra u obrani biti prioritet pred napadačkim akcijama. Jer, rekao je nedavno i Zebić, na Stanovima se Zadru ionako na svakoj utakmici otvori nekoliko pravih prilika za gol. A svaki postignuti gol ima dodatnu težinu ukoliko obrana sačuva vlastitu mrežu netaknutom.
Š. Ć.