Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Biloglavovo žuto zlato

19.11.2011. 23:00


Bio sam u uljari Paška i Rudija Biloglava u Zemuniku.
Zahuktala meljava, suvremeni strojevi cijede žuto zlato.
Izdašni vonj djevičanskog maslinovog ulja, sanduci puni ljubičastih plodova.
Probrana berba maslinarke Vjere Biloglav (600 stupi) randmana od čak 19%.
Ulje izvrsne kakvoće pršti punoćom nezasićenih masnih kiselina. Osjeća se blagost, čovjeku bliske linolne kiseline.
Uljara obitelji Biloglav uslužuje proizvodnju ulja boreći se s ostalim konkurentima na oko 100.000 stupi maslina.
Stotine maslinara poslužuju dvije vrijedne žene, obiteljske neviste Sandra i Patricija.
Kreću se u najzdravijem ozračju antioksidativne strukture životnih eliksira. Podjednako ih isijavaju, tek pristigle zrele masline koje čekaju meljavu, kao i razliveno mlado podatno ulje, veselo lipteći iz neumornog stroja.
Otkupiti, samljeti i preraditi masline, puniti, čuvati ulje i nakon toga plasirati ga na tržište, ukratko je opis poslova obiteljske uljare Biloglavih.
Ova nova ravnokotarska proizvodnja ulja, nakon učestale sadnje maslina zamjena je Biloglavima za nekad uspješni mesarski obrt što je održalo njihove potomke na zemuničkom imanju. Oni su uzdanica stotinama maslinara na području, koje do prije desetak godina nije niti poznavalo ovu proizvodnju.
Danas u neovisnoj Hrvatskoj državi Ravni kotari postaju maslinarski misir, koji pobire zlatne kolajne kakvoće ulja na najprestižnijim svjetskim izložbama. Postojbina nekadašnje Arvacije postala je najbolje hrvatsko podneblje za proizvodnju vrhunskih maslinovih ulja.
Novootkriveni poljodjelski rudnik obnovljivih izvora održive proizvodnje, kada stupi na puni rod, davat će golemu proizvodnju maslina, a jedna od snažnih čimbenika njezine budućnosti i opstojnosti bit će zemunička uljara.
Vaš Bage