Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Na mladim Bralićima tradicija ostaje

Autor: Velimir Brkić

19.11.2012. 23:00
Na mladim Bralićima tradicija ostaje

Foto: Velimir BRKIĆ



Najveće bogastvo naših godišnjih okupljanja su djeca jer mi sa svojim običajima zapravo putujemo u prošlost, a djeca su jamstvo da će i u budućnosti ova tradicija opstati, govori Roko Bralić (81)


Obitelj Bralić iz Bibinja već više od stoljeća ima tradiciju okupljanja, druženja i molitve i to uvijek istog dana, 17. studenog, koji nazivaju “laš”, što najstariji Bralići prevode kao ostavština. Osim svete mise za nakanu u jednoj od obiteljskih kuća se prije večere za sve preminule Braliće pjeva molitva zvana Večernja.
– Najveće bogastvo naših godišnjih okupljanja su djeca jer mi sa svojim običajima zapravo putujemo u prošlost, na kojem uvijek iznova otkrivamo svoje korijene, a djeca su jamstvo da će i u budućnosti ova tradicija opstati, govori Roko Bralić (81), desetljećima stup okupljanja Bralića.
U Bralićima je krajem 19. i početkom 20. stoljeća bilo tek tri kuće, danas ih je 30-ak u kojima živi oko 100 Bralića. Dobro znaju da je ovo okupljanje uporište obiteljskog zajedništva.
– Susret je to koji nam pruža pruža oslonac u životu i daje osjećaj pripadnosti, sigurnosti i zajedništva, rekao je Ante Bralić, domaćin ovogodišnjeg obiteljskog okupljanja.
U župnoj crkvi Velike Gospe održana je sveta misa koju je predvodio župnik don Emil Bilaver. Nazočilo je oko 100 vjernika, od toga 70-ak Bralića, istaknuo je Mišo Bralić.