Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Kosovo nose mir i stabilnost

19.11.2013. 23:00
Na Kosovo nose mir i stabilnost


Odlazak u misiju KFOR za nas jedan novi izazov, rekao je satnik Stjepan Jović


Prvi dio snaga 14. hrvatskog kontingenta mirovne operacije NATO-a KFOR, a kojeg čine pripadnici 93. zrakoplovne baze Zemunik, prekjučer je put Kosova krenuo iz vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama.
Kontingent čini 18 pripadnika OS RH, većinom iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva višenamjenska helikoptera Mi – 171 Sh, a zapovjednik 14. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR je satnik Stjepan Jović. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području kampa Bondsteel u Ferizaju – Uroševcu, je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, a pod izravnim je zapovijedanjem zapovjednika operacije te se izmjenjuje svaka četiri mjeseca. Ostali dio snaga 14. kontingenta bit će upućen u područje operacije sljedećih dana, te će se time završiti potpuna rotacija snaga 13. i 14. kontigenta HRVCON u NATO.
Ispraćajući hrvatski kontigent u još jednu mirovnu misiju, zapovjednik 93. ZB Zemunik Karol Lučan je rekao kako hrvatski vojnici dolaze na Kosovo kao donositelji mira i stabilnosti, a ujedno i predstavljaju Republiku Hrvatsku i njene oružane snage provodeći zajedno sa saveznicima NATO-ve operacije na prostoru Kosova. Prije polaska na Kosovo zapovjednik kontingenta satnik Stjepan Jović istaknuo je kako su svi pripadnici dobro uvježbani i pripremljeni za operaciju KFOR.
– Očekuje nas rad u multinacionalnom okružju. Znatan broj pripadnika već je sudjelovao u međunarodnim misijama i raduje nas što ćemo svojim djelovanjem doprinijeti uspješnosti cijele operacije. Znamo naše zadaće, koristimo sva iskustva i naučene lekcije od prethodnika te je u profesionalnom i vojničkom smislu odlazak u misiju KFOR za nas jedan novi izazov, rekao je satnik Jović, zapovjednik novog kontingenta i kapetan posade helikoptera Mi-171 Sh.