Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Pijevim životom” do svjetskih nagrada, Antuntunom do srca hrvatskih čitatelja

19.11.2013. 23:00
“Pijevim životom” do svjetskih nagrada, Antuntunom do srca hrvatskih čitatelja


Tomislav Torjanac, kojega je prosudbena komisija 4. hrvatskog bijenala ilustracije odlučila nagraditi prijedlogom za održavanje samostalne izložbe, sinoć je u Galeriji Klovićevi dvori, u pet izložbenih dvorana (pet cjelina – slikovnice u stihu, slikovnice u prozi, naslovnice i ostali radovi, serija slika, “Pijev život”), publici predstavio 108 radova, među kojima su i veliki formati, što je rijetkost u radu toga svjetski poznatoga ilustratora i slikara.
U mjesec dana, koliko će izložba biti otvorena, posjetitelji će se upoznati sa složenim tehnikama suvremene izrade ilustracija kombiniranjem ulja na drvenim pločama, fotografija i digitalne obrade. Uoči otvorenja izložbe autor nam je rekao kako izlaže radove nastale u proteklih deset godina: “tigrove, vragove i mačke, divove, žabe i praćke, a bit će i skakača i u žitu veslača te nekoliko pomalo neobičnih spavača velikog formata, naslikanih posebno za izložbu, čije je snove ozvučio Damir Urban”.
– Za ovu sam izložbu naslikao i seriju od pet radova velikog formata pod nazivom “Somno”. Kako smo Urban i ja fanovi rada jedan drugoga, već smo prije bili razgovarali o mogućoj suradnji, pa sam mu poslao fotografije serije “Somno” u nastanku i pitao ga bi li je ‘uglazbio’. Srećom, slike su mu se svidjele i nadahnule ga pa je odlučio skladati originalni soundtrack za njih, kazao nam je Torjanac te otkrio da će se nakon Urbanova kratkog zvučnog performansa na otvorenju izložbe soundtrack stalno vrtjeti u sobi u kojoj su slike izložene.
Tomislav Torjanac pripadnik je mlađe generacije ilustratora, a u godini održavanja Prvog hrvatskog bijenala (2006.) nagrađen je na velikom međunarodnom natječaju za ilustriranje novog izdanja romana dobitnika nagrade “Man Booker” Yanna Martela “Pijev život” koji su raspisali škotski nakladnik Canongate Books, britanske novine The Times, australske novine The Age i kanadske novine The Globe and Mail. Po tim ilustracijama, a napravio ih je ukupno 40, postao je svjetski prepoznatljiv i tražen autor.
Torjanac najčešće slika uljenim bojama u kombinaciji s digitalnom tehnikom, njegov je stvaralački proces, prema vlastitim riječima, vrlo fizički u baratanju bojom i odlikuje ga bogati impasto. Ilustrirao je nekoliko slikovnica, uključujući “Mačka i vraga” Jamesa Joycea, “Kako živi Antuntun” Grigora Viteza, “Grgu Čvarka” Ratka Zvrka, “Skakače” H. C. Andersena, a nedavno je sa suprugom, prevoditeljicom Mihaelom Velinom, koja je autorica teksta, objavio slikovnicu “Žabeceda”.