Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zimski komarci

19.11.2013. 23:00
Zimski komarci


Prošla je polovica studenog, a Zadrani se u svojim kućama i stanovima i dalje bore s komarcima. Pomalo nestvarne situacije u kojima gori vatra u peći, a komarci lete po dnevnom boravku za građane Zadra posljednjih dana postale su realnost i po svemu sudeći neće tako brzo nestati.
O problemima s komarcima raspravljalo se i na Gradskom vijeću kada je pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Jure Zekanović obećao da će se obaviti još jedno oprašivanje. Grad je potom obavijestio kako je oprašivanje planirano za ponedjeljak 11. studenog, da bi na kraju ono bilo otkazano i prebačeno za neki drugi dan. Datum i dalje ne znamo jer Služba za informiranje Grada Zadra još nije odgovorila na pitanja o problematici oprašivanja koja smo im poslali prije više od tjedan dana. Pritom smo željeli doznati kada će ono biti izvedeno, koliko ono košta i koje mjere protiv tigrastih komaraca su provedene do sad.
Na svojim službenim stranicama Grad poziva građane da uklone legla u svojim dvorištima i okućnicama te nudeći letak sa savjetima kako to napraviti.
U međuvremenu prema informacijama raspoloživima na Internetu doznajemo kako na dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Grad Zadar godišnje potroši nešto više od milijun kuna, točnije godišnji troškovi iznose 1.039.120 kuna bez PDV-a, od čega se 598.700 odnosi na dezinsekciju septičkih jama, zdenaca i cisterni, te 440.420 kuna za deratizaciju. Za uništavanje tigrastog komarca predviđeno je 58.000 kuna. Inače, za monitoring tigrastog komarca plaća se 69.105 kuna bez PDV-a.
Za kontrolu i uništavanje najezda tigrastih komaraca zadužena je tvrtka Dezinsekcija Rijeka s kojom je ugovor za usluge dezinsekcije sklopljen nakon provođenja javnog natječaja 1. ožujka 2013. godine i trajat će sve do 2017. godine. Dodajmo i to kako osim preventivnih, prethodno dogovorenih mjera, postoji i mogućnost da se na određenom području dodatno djeluje ako se pojavi više nametnika, pa građani imaju slobodu nazvati dežurni telefon Dezinsekcije Rijeka 0800-212-533 ili mobitel 098/468-718 nakon čega bi djelatnici te tvrtke trebali biti obvezni izaći na teren i po potrebi provesti dodatne mjere.