Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nadin je pružao herojski otpor

19.11.2016. 23:00
Nadin je pružao herojski otpor


Veliko jugo i prijeteći oblaci jučer nisu uspjeli spriječiti dostojanstveno i ponosno obilježavanje 25. obljetnice žrtava ravnokotarskog Nadina, gdje su JNA i srpske paravojne formacije u samo jednom danu, 19. studenog 1991., ubili 14 hrvatskih civila. Selo je okupirano, opljačkano i potpuno spaljeno.
Nadin je tijekom Domovinskog rata u Oltar domovine ugradio ukupno 22 žrtve, 14 civila i pet hrvatskih branitelja, dok se troje civila još vode kao nestali.
– Hrvatski branitelji svoju su zadaću izvršili u potpunosti, kako u obrani tako i konačnom oslobađanju svakog pedlja hrvatske zemlje. Nažalost, za ovaj zločin u Nadinu kao i onaj u Škabrnji, nitko nije odgovarao niti 25 godina poslije, kazao je na komemorativnom skupu ministar branitelja Tomo Medved.
Tradicionalnim 20-kilometarskim mimohodom “Da se ne zaboravi” Benkovac-Nadin-Škabrnja, svetom misom u crkvi sv. Ante, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika žrtvama Nadina i molitvom obilježena je 25. godišnjica stradanja.
– Nadin se među prvima na zadarskom području počeo braniti i utvrđivati na Nadinskoj gradini, te je bio zasigurno najutvrđenije mjesto u Republici Hrvatskoj. Nadin je davao snažni, herojski, nadljudski otpor neprijatelju, rekao je brigadir Milan Bašić, ratni zapovjednik 2. satnije 1. bojne 112 brigade u Nadinu od kolovoza 1991.