Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ovca u Novigradu aktivirala minu

Autor:

19.12.2008. 23:00
Ovca u Novigradu aktivirala minu

Foto: Adam VIDAS



Samo pukim čudom sedamdeset četverogodišnji Šime Denona iz Novigrada nije nastradao kada je u petak ujutro jedna od ovaca koje je vodio na ispašu aktivirala minu na Putu Ramića na predjelu Jezerine u Novigradu. Od minske eksplozije i gelera na mjestu su uginule četiri životinje, a tri su zadobile teže ozljede.
Ovo je drugi puta da su Denoni stradale ovce od mine, a da je on prošao netaknut. Jučer je imao veliku sreće jer je od smrtonosna mina u trenutku eksplozije bio udaljen svega dvadesetak metara.
– Nalazio sam se između borova pa su me oni zaštitili od eksplozije i gelera. Tim putem idem svaki dan od kada sam se vratio u Novigrad. Zadnji put sam njime prošao 15. listopada i sve je bilo u redu. Mislim kako je ovu minu postavio neko od krivolovaca na divlje svinje. Bila je postavljena točno ispod bora gdje se svinje dođu češati, kaže Denona.
Njegova supruga Mara je šoku. Kaže kako će prodati sve ovce jer to njima nije potrebno.
U Domovinskom ratu Denonama je poginuo sin Sveto. Sada trinaest godina nakon rata Mara ne želi da zbog zaostalih mina ostane i bez muža. Ona također govori o problemu razminiravanja na novigradskom području.
– Kod nas pirotehničari dolaze svako malo. Bili su tu Munogsi, neki Rusi, svi i uvijek idu po istom tragu. Tobože kažu kako je razminirano, ali nas lažu dico moja. Ovdje dođu samo do uzmu novce.