Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Simbioza gradske glazbe i klapske pjesme

19.12.2010. 23:00
Simbioza gradske glazbe i klapske pjesme


Gradska glazba će izvoditi repertoar od tradicionalnih do suvremenih skladbi, ali će biti i pratnja klapi Niko tijekom klapskih izvedbi, što do sad nije viđeno


U četvrtak navečer u HNK Zadar, Zadrani će imati prilike poslušati nesvakidašnju kombinaciju klapske pjesme i gradske glazbe. Tamo će, naime, s početkom u 20 sati započeti zajednički božićni koncert Gradske glazbe i klape Niko.
– Svima je gradska glazba poznata po budnicama i većinom asocira na svečanost i zvukove iz prošlosti. Ovaj koncert ujedno je najava proslave 140. obljetnice gradske koja će se održati sljedeće godine, pa smo željeli napraviti nešto novo i drugačije. Otuda i suradnja s klapom Niko. Gradska glazba će izvoditi repertoar od tradicionalnih do suvremenih skladbi, ali će biti i pratnja klapi Niko tijekom klapskih izvedbi, što do sad nije viđeno, kazao je na današnjoj novinskoj konferenciji voditelj Gradske glazbe Tomislav Košta, dodajući i to kako će na koncertu nastupiti i solisti Nela Šarić, Davor Pekota i Duje Stanišić.
Erik Pavin još je jednom podsjetio kako je klapa Niko nastala poslije dugogodišnjeg prijateljstva njezinih članova:
– Neki od nas smo i četrdeset godina skupa. Osnovani smo ove godine slučajno, do sada smo bili na televiziji, a sada ćemo održati i zajednički koncert s gradskom glazbom, pa tako pozivam sve ljude da se koncertu odazovu u što većem broju, kazao je Pavin kojem je podršku iskazao i Davor Pekota:
– Drago mi je da se u ovo vrijeme održava toliko božićnih i predbožićnih koncerata. Svakako će biti zanimljivo poslušati i pogledati spoj klape i gradske glazbe na djelu, kazao je Pekota, ujedno najavivši i događanje koje će se već sutradan nakon koncerta odviti na badnje jutro na glavnom zadarskom trgu. Tamo će se, naime, osim klape Niko okupiti i druge zadarske klape kako bi zapjevalE zajedno s građanima, a neće izostati niti prigodnog bakalara i vina. U organizaciju događanja uključila se i Turistička zajednica Grada Zadra:
-S Novim radiom smo se dogovorili da organizaciju nakon koncerta prebacimo i na 24. prosinca na Narodni trg i mislim da ćemo se s jednom malom kulinarskom podrškom i stotinama glasova, jer vjerujem da će se mnogi Zadrani priključiti tom „happeningu”, zajedno svi skupa proveseliti i provesti prijepodne u lijepom raspoloženju. Imamo restorane koji će nam pripremiti bakalar na najbolje moguće načine, a tu su i zadarski vinari koji će prezentirati i ponuditi svoja vina sugrađanima i gostima. Nastojat ćemo što manje koristiti razglas i elektronske naprave, kako bismo postigli ugođaj jedne veće konobe na otvorenom, kazao je Zvonko Šupe, direktor TZ Grada Zadra.
Klape na trgu neće imati točno određen program, već će on biti više proizvoljan, a svi građani željni dalmatinskog blagdanskog ozračja neka navrate do glavnog trga u vremenu od 11 do 14 sati.
Velik uspjeh klapi Niko na Koncertu poželio je i voditelj Intrada Davor Petrović, čija klapa ove godine obilježava 25 godina postojanja. I on i Intrade također će se, kaže, odazvati događanju na glavnom trgu na Badnji dan, a svi oni željni još više pjesme u izvedbi Intrada mogu ih pogledati na njihovom tradicionalnom koncertu u Arsenalu na Božić, 25. prosinca.


 SIMBOLIČNA CIJENA ULAZNICA




Cijena ulaznice božićnog koncerta iznositi će simboličnih 20 kuna, zahvaljujući HNK Zadar koje im je maksimalo izašlo u susret kazao je Tomislav Košta, te dodao da će novac, ukoliko bude prodan dovoljan broj ulaznica, ići u humanitarne svrhe, no gdje i kako, o tome će se odlučiti naknadno.