Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Strpljeni, spašeni

19.12.2010. 23:00
Strpljeni, spašeni


S obzirom na rečeni učinak, momčad Žarka Jakšića teško će u proljetnom dijelu biti kadra izvesti senzaciju. Knin, Metković i Korčula najizgledniji su kandidati za Drugu ligu


Prezimljavanjem u sredini ljestvice rukometaši Arbanasa zaključit će prvu fazu natjecanja u Trećoj HRL – jug. U sedam odigranih utakmica “crno-bijeli” utržili su tri pobjede i četiri poraza. Gledano kroz prizmu njihovih javno deklariranih želja o plasmanu u viši rang, mogli bismo zaključiti kako je momčad Žarka Jakšića polusezonu završila neuspjehom. Međutim, prisjetimo li se kako je spomen Druge lige iz usta čelnih ljudi kluba redovito izlazio kao sekundarni cilj, podređen uigravanju i stvaranju sastava “na duge staze”, doći ćemo do sasvim drugačije spoznaje.
Ispravan put
Za razliku od premijerne trećeligaške sezone (klub je osnovan 2008.), kada su se u rukometni svijet otisnuli napola zatvorenih očiju, nošeni početničkim elanom i spremni na ustupke fabriciranim rješenjima, Arbanasi danas znaju gdje su i što je još važnije – kamo su se zaputili.
– Ne smijemo nigdje srljati. Ispred nas je još mnogo utakmica za odigrati, a nepotrebno potenciranje Druge lige može biti samo kontraproduktivno. Stvaranje momčadi, sastavljene od mahom domaćih igrača, mora nam ostati glavni cilj. Ne zaboravimo da imamo izuzetno mlad sastav kojem u ovom trenutku ne treba teret imperativa – upozorio je Stipe Bjeliš, predsjednik Arbanasa, u trenutku kada je njegov klub nanizao treću (i posljednju) ovosezonsku pobjedu. Stav Arbanasa, dakle, nije se mijenjao niti onda kad bi emocije tradicionalno nadvladale racionalnost. Odnosno, kada pobjeda ili dvije u jedan mah izbrišu sve preostale zapreke. Na kraju se, eto, pokazao ispravnim i sportski mudrim. Naime, kvalitetno pojačanje ili dva sa strane, ove bi sezone Arbanasima jamčili gotovo siguran plasman u vrh. No pod koju cijenu? Brzopotezna rješenja, kakvih su u “crno-bijelom” taboru očito svjesni, dogodine bi Klub dovela u situaciju u kojoj će ovisiti o epizodistima iz drugih sredina, a bez njihove role momčad bi se vjerojatno još brže vratila na početak. Rukometaši Arbanasa kroz devet kola, tj. sedam odigranih utakmica, pokazali su da još uvijek nisu spremni za značajniji iskorak, ali vrijeme je, sudeći po viđenom na terenu i nakani klupskih instancija, definitivno njihov saveznik. Mladom se kolektivu, doduše, još uvijek mogu spočitati povremene greške u koracima, no ne i neorganiziranost. Ako ništa, na putu po najgrbavijoj trećeligaškoj cesti ne trebaju im tamne naočale, štap ili vodič.
Neopterećeno u nastavak
S obzirom na rečeni učinak, momčad Žarka Jakšića teško će u proljetnom dijelu biti kadra izvesti senzaciju. Knin, Metković i Korčula najizgledniji su kandidati za Drugu ligu, što sugeriraju i njihove pozicije na ljestvici, a Arbanasi u nastavku Prvenstva moraju u goste kod sva tri sastava. Žarko Jakšić, trener, rekao je da je već nakon poraza od Knina u sedmom kolu počeo uigravati tim za sljedeću sezonu i novi pokušaj. Iz tog razloga, Arbanasi mogu bez imperativa odraditi proljetne obveze. On im ionako nije predstavljao teret, no potajno je bio tu negdje. Sada kada ga definitivno nema, igrači mahom kadetskog uzrasta mogu se pokazati u najboljem svjetlu. Ako već neće u viši rang, Maršan, Krstić i ostatak društva predvođenog iskusnim Škulićem, mogu barem pomrsiti račune konkurenciji. I tako do sljedeće sezone i nove, još izglednije prilike. Nigdje im se ne žuri – i sami su priznali.