Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ingprojekt u stečaju, Tehnička škola neće vidjeti ni kune!

19.12.2011. 23:00
Ingprojekt u stečaju, Tehnička škola neće vidjeti ni kune!


Nekadašnji župan Šime Prtenjača, kojeg je Čačić u javnosti “častio” ne baš biranim riječima, kaže da ni jedna dosadašnja gradska vlast u Zadru nije tužila Čačića zbog TŠC-a. Da je to učinila, kaže Prtenjača, do sada bi Grad Zadar sigurno dobio svoj novac


Nakon 14 godina sudovanja po različitim sudovima, u listopadu ove godine donesena je presuda u slučaju izgradnje Tehničkog školskog centra u Zadru. Trgovački sud u Varaždinu donio je presudu kojom tvrtka Ingprojekt u stečaju mora platiti 14,3 milijuna kuna TŠC-u te 30,6 milijuna kuna Republici Hrvatskoj, odnosno Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, jer nikad do kraja nije izgradila zgradu TŠC-a u Zadru iako je za to još 1990. nakon potpisivanja ugovora, dobila novac.
Ingprojekt je tvrtka derivat varaždinskog Coning holdinga čija je prva osoba bio skorašnji potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić. On je s ondašnjim zadarskim vlastima i potpisao ugovor, a koji je u listopadu dobio svoj prvostupanjski epilog. Zanimljivo je da je Čačićeva tvrtka unaprijed dobila novac za gradnju i to navodno, zbog izbjegavanja inflacije koja onda nije bila zanemariva.
Čačiću plaćeno unaprijed
Podsjetimo, dio novca za izgradnju osigurali su građani Zadra kroz samodoprinos, a dio je osiguralo resorno ministarstvo. Prst odgovornosti upire se na tadašnjeg predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine Općine Zadar Martina Dražinu, koji je s Čačićem i dogovorio posao i to plaćanjem unaprijed. Danas, zbog činjenice da je Dražina teško bolestan čovjek, je teško s njegove strane dobiti izjavu o čemu se sve zapravo radilo, ali ono što je najvažnije, ne zna se ni danas gdje je novac završio. Nekadašnji župan Šime Prtenjača, kojeg je Čačić u javnosti “častio” ne baš biranim riječima, je rekao da ni jedna dosadašnja gradska vlast u Zadru nije tužila Čačića zbog TŠC-a. Da je to učinila, kaže Prtenjača, do sada bi Grad Zadar sigurno dobio svoj novac. Po Prtenjači, riječ je tada bila o 11 milijuna njemačkih maraka koje on nije htio unaprijed isplatiti Čačiću. Umjesto Prtenjače, navodno je to isplatio tajnik Fonda samodoprinosa građana Zadra koji je za vrijeme rata otišao iz Zadra. Prtenjača kaže da je IV SO Zadar, kojem je on bio na čelu, vodilo pregovore s Čačićem, ali je Fond samodoprinosa bio i to samostalno, za prihvaćanje ugovora.
HNS ne želi komentirati
Zanimljivo je da je po novoj presudi, spomenutih 30,6 milijuna kuna odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i to u Vladi u kojoj je u jednoj od ministarskih stolica sjedio Radimir Čačić. Poznata je Čačićeva izreka iz tog doba, kada je obnašao resor javnih radova i graditeljstva, da je u vladi Ivice Račana jedino on znao „..što je lopata i što su novci!”, implicirajući svoj veliki utjecaj na sve javne radove u Hrvatskoj te na njihovo financiranje. Zato danas Čačić i ne želi ništa reći, jer već ima jednu dobijenu, ali poništenu presudu. Teško je unaprijed znati što će odlučiti Viši trgovački sud, ako se stranke u postupku uopće odluče na žalbu. Naime, i stečajni upravitelj Ingprojekta Željko Uršulin i odvjetnik TŠC-a Mile Milovac, kazuju da unatoč činjenici da je presuda nepravomoćna, vjerovnici se sigurno neće moći naplatiti, jer poduzeće nema imovine. Sudsku presudu i političke implikacije oko TŠC-a Zadar, nije htjela komentirati ni predsjednica zadarskog HNS-a Vesna Sabalić.


Nitko se neće moći namiriti




Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić kaže da je s ovog vremenskog odmaka danas teško reći čije su bile nadležnosti s obzirom da je gradnja TŠC-a počela prije sadašnjeg teritorijalnog ustroja RH. No, nakon što upozna presudu varaždinskog trgovačkog suda, Vrančić će dati nalog djelatnicima gradske uprave da izvide interes Grada Zadra u cijelom slučaju.
Bilo kako bilo, jasno je da se ni jedna od stranaka u postupku neće moći namiriti jer Ingprojekt u stečaju nema svoje imovine. No, dok se to moglo učiniti, Ingprojekt je već jednom dobio suđenje u svezi TŠC-a. Tom se presudom Čačić ogrnuo u javnosti, pa nitko nije dublje ulazio u nestanak famoznih 11 milijuna maraka. No, žalilo se Državno odvjetništvo, pa je postupak počeo ispočetka.