Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Juraj se iz Bjelovara vratio s velikim šampionskim peharom za zadarskog prevrtača!

19.12.2011. 23:00
Juraj se iz Bjelovara vratio s velikim šampionskim peharom za zadarskog prevrtača!


Jurajev golub zadarski prevrtač šampionsku titulu je osvojio na 20. jubilarnoj državnoj izložbe malih životinja u Bjelovaru na kojoj su bila izložena 1.762 goluba uzgojena iz čak 66 pasmina golubova iz raznih krajeva svijeta, a uzgajaju ih hrvatski uzgajivači


Mladi virtuoz na klarinetu, pasionirani ljubitelj pasa i strastveni zaljubljenik u golubove, 13-godišnji Pakoštanac Juraj Juričev preko noći jednostavno je postao zvijezda svih istinskih ljubitelja malih životinja, čudo od djeteta. Postao je najmlađi apsolutni šampion Hrvatske uopće u kategoriji malih životinja pasmine golub.
– Šampionsku titulu posvećujem obitelji, mami Nataši, ocu Željku i mojim najdražim studentima, sestri Luciji te braći Nikoli i Filipu, bez čije podrške zasigurno ne bih uspio, ponosno će Juraj, hrvatski šampion dječačkog izgleda koji je u Bjelovaru na državnom natjecanju izložio svojih deset golubova autohtone pasmine zadarski prevrtač, od kojih je jedan osvojio veliki šampionski pehar.
– Zahvaljujem na razumijevanju prof. Jeli Bogdan, inače razrednici mog 7. razreda OŠ Biograd, te voditelju biogradske Glazbene škole prof. Jordanku Milošu, nabraja ponosni Juraj, vlasnik zadarskih zlatnih bisera-goluba prevrtača.
Juraj se ne može odvojiti od golubova
Njegov golub zadarski prevrtač šampionsku titulu je osvojio na 20. jubilarnoj državnoj izložbi malih životinja u Bjelovaru na kojoj su bila izložena 1.762 goluba uzgojena iz čak 66 pasmina golubova iz raznih krajeva svijeta, a uzgajaju ih hrvatski uzgajivači. U svijetu inače ima 642 vrste golubova.
– Sve ovo ne bi bilo moguće bez matične Udruge Zadarski prevrtač iz Zadra, koja je u Bjelovaru izložila 54 komada jedinstvene pasmine golubova zadarski prevrtač. Zadarski uzgajivači Zrinko Ceranja i Mate Šimičević u eksterijernom natjecanju su također osvojili šampionske titule, navodi Juraj, dodajući da se u udruzi uzgojem zadarskog prevrtača bavi oko 35 članova.
Sve što se tiče golubova u obitelji Juričev započelo je prije sedam godina. U goluba zadarski prevrtač strastveno se zaljubio Filip, tada školarac, te je postao aktivnim članom Udruge Zadarski prevrtač. Ljubav prema golubovima Filip prenosi na najmlađeg brata Juraja. Prije četiri godine pored glazbenog instrumenta klarineta te dva psa pasmine engleski seter, ljubimice Male Bele i lovačkog šampiona Velike Bele, Juraj se ne može odvojiti ni od golubova.
U golubarniku 150 golubova
– U golubarniku pokraj stare kuće imamo ukupno 150 golubova, od tog broja čak 50 golubova zadarski prevrtač koji je tek protekle godine priznat kao osma uopće autohtona vrsta golubova u Hrvatskoj, treća pasmina rolera na svijetu, precizan je Juraj koji šampionskom titulom potvrđuje da su Pakoštane istinski hrvatski, svjetski realitet.
Zadarski prevrtač specifičan je golub koji se može konstantno prevrtati u zraku od 100 pa do čak 700 metara. Usporedbe radi, svjetski priznat birminghamski prevrtač može se prevrtati u zraku svega od 5 do 30 metara.
– Sve vrste koje vrte, vrte puno sporije, ali on – on je jednostavno svjetski prvak formule 1. ‘kamikaza’ koji srlja u smrtnu pogibelj jer s prevrtanjem često ide do samog tla. Niti jedan golub nema tako brzu rolu, objašnjava vidno educiran i načitan Juraj.
Zna koji što voli, gdje spava i kojoj golubici ide
Na kraju svega se ljudi pitaju pa čemu onda toliko odricanja i muke kada ima i jednostavnijih i nezahtjevnijih hobija?
– Oduvijek me oduševljavalo promatranje ptica u prirodi, njihovih čudnovatih kretnji i slušanja njihovih glasanja, govori Juraj kojem se nije teško dignuti rano ujutro i u pet-šest sati s lovačkim psom šampionom Velikom Belom kroz pakošku šumu prošetati do Vranskog jezera.
Ipak, golubovi su njegov život. Juraj kaže da jednostavno ne može zamisli dan bez njih, zna svakog, zna im roditelje, kad su se izlegli. Svakog ljubimca poznaje u dušu i zna koji što voli, gdje spava i kojoj golubici ide. Potreban je samo golubarnik, pšenica, kukuruz i mnogo ljubavi.
– Golubarnik se mora redovno i temeljno čistiti, a treba i voditi brigu o zdravlju golubova. Moraju biti sjajnog perja, veseli. Kad čujete gugutanje, znate da niste sami, reći će Juraj, koji zna sate i sate sjediti promatrajući ih u golubarniku ili dok lete nad Pakoštanima.


Zadarski prevrtač leti u Bosnu!




Na samom početku nove godine od 6. do 8. siječnja uz podršku Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja, zadarski prevrtač će prvi put biti izložen izvan granica Republike Hrvatske, na 3. međunarodnoj izložbi malih životinja u Tešnju, u susjednoj Bosni i Hercegovini. Zasad je prijavljeno preko 2.000 eksponata, a izlagač će biti i šampion Hrvatske, 13-godišnji Juraj Juričev iz Pakoštana.