Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Naša zadaća nije pozivati na neposluh, nego biti glas onih koji glasa nemaju

Autor: Suzana Bandić

19.12.2012. 23:00
Naša zadaća nije pozivati na neposluh, nego biti glas onih koji glasa nemaju

Foto: Marin GOSPIĆ



Ovo je dar Božji da mogu reći u što vjerujem i da mogu slobodno braniti, ne samo sebe, već i one koji se sami ne mogu braniti. To je uloga Crkve. Ivan Pavao II. je često govorio: “Budite glas onih koji glasa nemaju. Bojim se da se u ovoj situaciji mnoge stvari rješavaju mimo onih koji su najvažniji, a to su roditelji i djeca”, o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole rekao je nadbiskup


Nakon što je poslao svoju ovogodišnju božićnu čestitku svim vjernicima zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić odgovarao je na novinarska pitanja vezana uz aktualnu temu uvođenja zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole. Upitan za komentar oštre kritike koju je prije nekoliko dana na sastanku s ravnateljima dječjih vrtića i škola kardinal Bozanić uputio resornom ministarstvu i Vladi, nadbiskup je načelno podržao njegovo protivljenje. Podsjetio je kako su i na biskupskoj konferenciji održanoj prije mjesec i pol dana biskupi jasno dali do znanja da su pred tim zdravstvenim odgojem i radosni i zabrinuti.
Biskupi zabrinuti zbog literature na koju se poziva
– Radosni zbog ona tri modula koja su za potpisati odmah, a zabrinuti zbog četvrtog koji ima u sebi ono nešto što je i Bozanić istaknuo, a što nas zabrinjava – nas kao one koji predstavljamo zajednicu vjernika, nas koji smo zabrinuti za roditelje koji šalju djecu u školu i žele da ih se odgoji – rekao je nadbiskup, dodavši kako četvrti model nije u skladu ni s međunarodnim ugovorima koje je Hrvatska potpisala, a ni s nekim konvencijama europskih institucija koje daju prednost i ovlasti roditeljima da takav odgoj biraju.
– Ovdje se roditelje ništa nije pitalo, uvelo se i, evo, sad je problem. Najprije bi trebalo upoznati roditelje sa sadržajem. Ovog Božića svi će vjernici diljem Hrvatske dobiti jedan letak u kojem će ih se informirati o tom četvrtom modulu, o njegovoj, rekao bih, opasnosti ako se zadrži onako kako je predloženo – najavio je nadbiskup, dodajući kako je dosta zabrinutih i izvan crkve pozivajući, a kao primjer naveo je majku četvero djece koja je u emisiji nulta točka izjavila kako ovakav odgoj ne može prihvatiti te jednog splitskog znanstvenika koji je istaknuo kako je problem u literaturi koja se kod četvrtog modula preporučuje i gdje se govori o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti.
– Znanstvenik je naveo kako su autori preporučene literature liberalne, feminističke, homoseksualne i lezbijske udruge. To je onda ideologija, a ne odgoj. Škola mora biti slobodna od ideologija i u tom smislu mi dajemo Bozaniću za pravo. Ako je to tako kako kažu znanstvenici, a ovo je izjavio znanstvenik iz Splita, onda nema druge nego reći da to ne može ići tako – zaključio je nadbiskup Puljić.
“Ako ministar osjeća tjeskobu, nisu mu krivi biskupi”
Ministar Željko Jovanović u svom je prijedlogu predvidio i kažnjavanje te je izrijekom naveo da su katoličke škole, kao i sve druge privatne škole prema zakonu o odgoju i obrazovanju dužne provoditi nacionalne kurikulume. S druge strane, s Hrvatske biskupske konferencije poručeno je da oni takav kurikulum neće prihvatiti, nadbiskup se i na to osvrnuo kazavši kako postoji potpisani sporazum u kojemu među ostalim stoji da katoličke škole imaju pravo provoditi odgojno obrazovne programe sukladno katoličkim moralnim načelima.
– To stoji u članku devet. Prema tome može nas kazniti ako se toga ne držimo, a ne suprotno. Tamo stoji da katoličke škole imaju pravo provoditi odgojno-obrazovne programe sukladno katoličkim načelima – rekao je nadbiskup ujedno odgovorivši i na pitanje stoji li iza ovakvog stava biskupa materijalni interes udruge Grozd, kako je to nedavno okarakterizirao ministar Jovanović.
– Prije tri ili četiri godine bila je isto tako jedna prijetvorna diskusija oko uvođenja, kako su tada govorili, seksualnog odgoja u osnovne škole. Ta udruga Grozd se tada u pozitivnom smislu nametnula s jednim kvalitetnim programom koji je tada bio i usvojen te je provođen u nekoliko regija kao eksperimentalni program. Istovremeno se pojavio program liberalne opcije koja je nastojala nametnuti svoj program nakon čega je došlo do izbacivanja jednih i drugih – rekao je nadbiskup napominjući kako iza Grozda ne stoji biskupska konferencija već da je to udruga građana koju biskupi podržavaju.
Posljednje pitanje koje je nadbiskupu postavljeno odnosilo se na izjavu ministra Jovanovića koju su prenijeli svi mediji, a u kojoj je kazao da je šokiran istupima pojedinih članova HBK koji rade protiv interesa djece.
– Na biskupskoj konferenciji pitali su nas hoćemo li pozivati na građanski neposluh. Rekao sam tada da nije naša zadaća pozivati na neposluh niti provocirati neke napete situacije. Ali naša je  zadaća biti glas onih koji glasa nemaju, reagirati ako su neke povrede ugovora, morala ili nauke povrijeđene. Ne možemo šutjeti. Ako ministar osjeća tjeskobu jer se negdje ne provodi ovaj program, za to mu nisu biskupi krivi – rekao je nadbiskup pitajući kome bi to trebalo biti do dobrobiti društva ako ne crkvi. Nadbiskup je objasnio kako crkva ne želi stvarati katoličku državu, ali da svakako želi slobodnu crkvu u slobodnoj državi.
Zdravstveni odgoj u “modernim zemljama” zakazao
– Ja prije 40 godina nisam smio ovako govoriti. Ovo je dar Božji da mogu reći u što vjerujem i da mogu slobodno braniti, ne samo sebe već i one koji se sami ne mogu braniti. To je uloga crkve. Ivan Pavao II je često govorio svećenicima i biskupima: Budite glas onih koji glasa nemaju. Bojim se da se u ovoj situaciji mnoge stvari rješavaju mimo onih koji su najvažniji, a to su roditelji i djeca – kazao je nadbiskup ponovno se osvrćući na mišljenje splitskog znanstvenika koji je rekao da se kod nas pokušava uvesti model po uzoru na Ameriku i Švedsku i da se tome pristupa kao modernim načelima. No istaknuo je kako znanstvenik poziva da se bolje pogleda kakva je situacija u tim zemljama i kakvi su statistički pokazatelji.
– Tim se odgojem htjelo spriječiti prenošenje nekih spolnih bolesti i spriječiti prerane trudnoće, međutim, baš u tim zemljama toga najviše ima. Oko 65 milijuna ljudi ima neku spolno prenosivu infekciju. Prema tome, taj odgoj to očito nije uspio spriječiti. Nitko ne govori o katoličkom moralu, o potrebi apstinencije, o čistoći kao najboljim načinima odgoja. Ovdje se samo govori o kondomima i prezervativima kao da će to spasiti od bolesti, a baš je obratno – zaključio je zadarski nadbiskup.