Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Od EU fondova 7 milijuna kuna za zonu Šopot

Autor: Velimir Brkić

19.12.2012. 23:00
Od EU fondova 7 milijuna kuna za zonu Šopot

Foto: Velimir BRKIĆ



Za drugu fazu u Poduzetničkoj zoni Šopot od EU fondova je predviđeno sedam milijuna kuna, za JVP Benkovac 2,9 milijuna kuna, pomoć iz državnog proračuna od poreza na dobit 3,7 milijun kuna, objašnjavala je Ljiljana Bljajić-Čerina, pročelnica Upravnog odjela za financije
Gradski proračun Benkovca za 2013. godinu “težak” 38.077.049 kuna u utorak navečer je usvojen bez većih potresa sa 12 glasova za, protiv je bio Željko Bajalica (SDSS), a suzdržan Milenko Marinović (HNS). Pod predsjedanjem Maje Brkljače na sjednici Gradskog vijeća je nazočilo 14 od 15 vijećnika, nedostajao je Rajko Kukavica (SDSS).
– Unatoč gospodarskoj krizi i recesiji koja traje proračun za sljedeću godinu je realan i socijalan, transparentan, razvojni i temeljen je na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju infrastrukture. Istovremeno je proračun i socijalni, sve od vrtićke do treće životne dobi te za društveni, sportski i kulturni život, rekao je dogradonačelnik Mirko Erstić.
Pored Erstića te gradskih pročelnika Ljiljane Čerina Bljaić, Marine Plenča Alibašić i Željka Katuše, na sjednici je nazočio i viši savjetnik za komunalne poslove Neven Vuksan. Svoj nedolazak opravdao je dogradonačelnik Miloš Ćiritović, po dolasku iz Zagreba na sjedinici se priključio gradonačelnik Branko Kutija.
Prihodi od poreza su planirani u iznosu od 10,5 milijuna kuna i čine 27,6 posto ukupnih prihoda i primitaka. Prihodi od pomoći planirani su u iznosu od 14,6 milijuna kuna i čine 38,2 posto proračuna.
– Za drugu fazu u Poduzetničkoj zoni Šopot od EU fondova je predviđeno sedam milijuna kuna, za JVP Benkovac 2,9 milijuna kuna, pomoć iz državnog proračuna od poreza na dobit 3,7 milijun kuna, objašnjavala je Ljiljana Bljajić-Čerina, pročelnica Upravnog odjela za financije.
Za komunalnu infrastrukturu je predviđeno čak 18,8 milijuna kuna, Dječjem vrtiću Bubamara određeno je 2,8 milijuna kuna, za socijalnu skrb 888.000 kuna, Centru za pomoć i njegu sv. Ante 654.000 kuna, Gradskoj knjižnici 905.000 kuna, za sport 663.000 kuna, kulturu 410.000 kuna, stipendije i školarine 180.000 kuna, pomoć građanima 155.000 kuna, Radio Benkovcu 421.000 kuna, Zavičajnom muzeju 234.000 kuna, JVP 3,1 milijun kuna.
Prethodno je usvojen rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je smanjen za čak 15,8 milijuna kuna ili 30,2 posto te umjesto 47,3 sada iznosi 31,5 milijuna kuna.
– Prihodi od poreza su manji za 970.000 kuna, dok su u iznosu od 15,3 milijuna kuna umanjeni prihodi od pomoći i darovnica, obrazlagala je Bljajić-Čerina.
Usvojena je i projekcija proračuna za 2014. i 2015. godinu.
Uglavnom sve točke dnevnog reda su usvajane bez nekih većih razmirica, a potresa je zato bilo na aktualnom satu. Započelo je monologom Gligorije Gliše Rnjaka, vijećnika Demokratske partije Srba (DPS), o zapostavljanju i ugroženosti Srba na benkovačkom području, te o PZ Šopot. Iako su na više sjednica odlučili da više neće raspravljati o odnosima Srba i Hrvata jer to nije u interesu ni jednog ni drugog naroda, žustro mu je replicirala predsjednica Brkljača i još nekoliko vijećnika HDZ-a.
– Benkovac ima 400 nezaposlenih što je ispod 10 posto i državnog prosjeka. Poslovna zona Šopot zasad zapošljava 30 ljudi dok će se ulaganjem 20 milijuna eura u izgradnju bioelektrane zaposliti još 40-ak ljudi, odgovoreno je.
Milenko Marinović je postavio pitanja o obnovi zemljišnih knjiga i o obnovi Doma kulture.
– Iskustva na trenu govore da u priobalju zbog veće vrijednosti nekretnina pri obnovi katastra i zemljišnih knjiga ima manje financijskih problema, dok ih u zaobalju itekako ima. Naime, vlasnici nekretnina se ne uključuju i ne plaćaju troškove izmjere te smo u ovo recesijsko vrijeme odgodili početak prjekta, odgovorio je Erstić.
Za obnovu Doma kulture predviđen je iznos od 33 milijuna kuna, projekt se nominira za sredstva iz EU fondova.
– Treba znati da je kultura i Gradska knjižnica i Zavičajni muzej, a ne samo Dom kulture. Uostalom osnujte neku kulturnu udrugu i aktivno se uključite u kulturni život grada, rado ćemo pritom pomoći, predložio je pročelnik Katuša vijećniku Marinoviću.