Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vidaić: Registar branitelja je knjiga časnih ljudi

Autor: Siniša Klarica

19.12.2012. 23:00
Vidaić: Registar branitelja je knjiga časnih ljudi

Foto: Zvonko KUCELIN



Posebno mi je drago što se ovim Registrom, ovom časnom knjigom, odaje počast pripadnicima MUP-a, kaže Vidaić
Klikom ministra hrvatskih branitelja Predrag Matića jučer je objavljen Registar hrvatskih branitelja. Ma koliko se jedan dio političara trudio da objavu Registra prikaže kao kontroverzni događaj, izraz je to većine hrvatskih branitelja koji su se odazvali pozivu na obranu svoje zemlje od srbočetničkog agresora. Osim što je objava Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata jedno od predizbornih obećanja nove Vlade RH, ona služi da se oda dužna zahvalnost i poštovanje ljudima koji su sudjelovali u obrani RH i stvaranju njezina suvereniteta. Važnost objave Registra nadišao je institut vojne i državne tajne, koji inače u svijetu prate slični popisi, razvrstani napose po postrojbama koje u ratu nisu radile “javni” posao. Napose je to učinjeno zbog raznih malverzacija oko sudioništva i doprinosa u Domovinskom ratu zbog kojih je patila i na stupu srama bila pribijena čitava braniteljska populacija. Zanimljivo je da je svečanoj objavi Registra nazočila većina Predsjedništva HVIDRE Zadar na čelu s predsjednikom i ministrovim savjetnikom Ivicom Arbanasom. Podsjetimo, upravo su članovi HVIDRE Zadar prvi u Hrvatskoj javno objavili svoje ratne puteve i time uzburkali dio javnosti, posebno tadašnje stranke na vlasti koja ih je optuživala za protuzakonit čin. O svemu tome, za naš list je govorio potpredsjednik Klaudio Vidaić.
– Ovim smo mi branitelji došli na svoje jer je Registar hrvatskih branitelja objavljen kao knjiga časnih ljudi, a ne dokument za bilo kakvu dnevnu upotrebu. Objavom se vidi ime i prezime branitelja te broj dana provedenih u MORH-u ili MUP-u, u borbenom ili neborbenom sektoru. Za razliku od onog prijašnjeg registra, nema datuma od kad do kad i u kojoj postrojbi je netko bio branitelj. Objavljen je samo ukupan broj provedenih dana u obrani domovine. Stoga ne znam zbog čega je bilo svih tih povika i zbog čega se digla tolika fama. Objava ratnog puta je stvar osobne suglasnosti svakog branitelja ponaosob, o čemu su svjedočili naši ministri branitelja, obrane i unutarnjih poslova. Naravno, ja ću također dati suglasnost za objavu mog ratnog puta. Posebno mi je drago što se ovim Registrom, ovom časnom knjigom, odaje počast pripadnicima MUP-a. Naime, jedinstven je primjer u ljudskoj povijesti gdje je iz policije jedne države izrasla njena vojska s najboljim zapovjednicima, rekao je Vidaić.
Vidaić dodaje kako bi uz Registar hrvatskih branitelja trebalo tiskati i knjigu poginulih za domovinu jer je rijetka prilika jednoj generaciji istovremeno sudjelovati u stvaranju i obrani svoje države.