Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Govornica kao pljuvačnica

19.12.2013. 23:00


Preko nas je prošla još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća Zadra u trajanju od punih 13 sati! Neki možda misle kako vježbaju za Sabor pa im je sve OK, no jasno je da u takvom maratonu nema prave demokracije.  Kako smo od početka mandata sadašnjeg Gradskog vijeća navodno demokratski uznapredovali, jer imamo mogućnost praćenja svega izrečenog izravno putem interneta, sad se vidi kako ta naša demokratska vlast zapravo funkcionira. Istina, tu mogućnost zasad koristi vrlo malo građana, nije uređeno ni da se snimka može vidjeti drugi dan, ili bilo kada, pa trajnije ostaje samo ono što zabilježe novinari. Bolje i demokratskije bi bilo da se sjednice održavaju bar jednom mjesečno,  traju maksimalno 3-4 sata.
Samo na ovoj sjednici bilo je najmanje deset vrlo važnih odluka od predloženih čak 24. Odlučivalo se kako rasporediti sredstva prikupljenih od naknada za legalizaciju, koji su prioriteti u rješavanju komunalne infrastrukture, potrebe vrtića, mogućnosti za nabavku besplatnih udžbenika za osnovce, odlučivalo se o prioritetnim potrebama škola, kulture, sporta. Pa još smanjivanje prireza, proračun za narednu godinu…
Puno važnih, za svakodnevni život vitalnih tema, ali sve je to zasjenjeno  prepucavanjima. Jasno je da oni tzv. mladi iz Akcije mladih na taj način skupljaju političke poene, da slično kao Reno Sinovčić koriste svaku priliku da vladajućima „vade mast”. Ne bi bilo čudno da se nakon svega izrečenog s govornice ovotjedne sjednice pokrenu i neke privatne tužbe. Ni odredbe poslovnika ni nekakav novi akt zvani moralni kodeks vijećnika ne može puno pomoći ako su građani na neposrednim izborima za vijećnika izabrali nekoga kome nedostaje elementarna pristojnost.
Mediji su, jasno, sve to prenijeli, ništa se ne može sakriti kad je već ionako sjednica prenošena uživo. Nema smisla prešućivati sve te sjekirice za rušenje gordog hrasta,  građani se mogu naslađivati kako je eto netko nekoga nazvao magarcem, komunističkim kadrovikom ili medijskim reketarom. No je li to baš nekakva demokracija kojom bi se mogli dičiti? Smije li govornica Gradskog vijeća postati pljuvačnica?
Prava je tema zašto neka pitanja ne postavljala formalno prva oporbena grupacija, koalicija SDP-HNS-DSU-HSLS-Zeleni? Zašto nisu oni pitali gradonačelnika nešto oko onog famoznog članka u Globusu prema kojem izgleda kako je gradska uprava Zadra pred raspadom zbog afera u kojima se spominje njegovo ime? Što je to sa zamjenikom Vrančićem koji bi prema tekstu u Globusu bio sretan da Kalmeta završi iza rešetaka, a neki dan nije reagirao kad su ga u Splitu predstavili kao gradonačelnika Zadra?
Ni o političkoj predstavi oko smanjivanja prireza iz oporbene koalicije se nije previše čulo. Za HDZ i HSP AS je smanjivanje prireza veliki politički trijumf zbog kojeg će prosječni Zadranin u kolovozu naredne godine, kad dobije plaću za srpanj, imati za jedan makijato više. Kad se prirez od 12 posto uvodio nije se priređivalo nekakvo svečano potpisivanje koalicijskog ugovora, kao sad za smanjenje od dva posto.
 HDZ-u u biti najviše ide na ruku ovakvo stanje, svojih 16 sigurnih glasova ima, a maratonske sjednice jednom u tri mjeseca se ubrzo zaborave, jer ionako ih nema u javnosti dostupnoj arhivi. A za novinare uvijek mogu reći kako pišu gluposti i povode se za senzacijama.