Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Srhoj: “Meštrovićeva glavna opsesija bila je jugoslavenstvo”

19.12.2013. 23:00
Srhoj: “Meštrovićeva glavna opsesija bila je jugoslavenstvo”


Prikazom Kosovke djevojke, koja je nekad bila samo “djevojka”, započelo je predavanje Vinka Srhoja na temu “Ivan Meštrović i jugoslavenstvo” preksinoć u Galeriji umjetnina. Ovo predavanje drugo je od ukupno tri koje Galerija organizira u posljednjem mjesecu održavanja izložbe Ivana Meštrovića “Zahvalimo njoj” u Gradskoj loži.
Kosovka djevojka kasnije je “postala slavna”, odnosno amblematski lik kao lice jugoslavenskog dinara i samo je jedan dio Meštrovićeva opusa koji se tiče zajedništva, odnosno zajednice “svih Slavena”.
– Meštrović nije bio političar i za sebe je uvijek govorio da je ‘samo umjetnik’, no uvijek je na neki način bio umiješan u politiku, što se konačno i vidi iz njegova djela, kazao je Srhoj.
Govorio je o Meštroviću kao idealistu koji je bio uvjeren u sveslavensku platformu. Fragmenti Vidovdanskog hrama bili su na izložbi bečke secesije 1910. godine, a već godinu kasnije u Rimu Meštrović je odbio izlagati u mađarskom paviljonu i odlučio se za onaj Kraljevine Srbije. Tu je doživio ovacije. Smatrali su ga većim od Michelangela i uspoređivali ga s Rodinom i Fidijom.