Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Propuštena velika prilika

Autor: Roman Morović

13.02.2010. 23:00
Propuštena velika prilika

Foto: Zvonko KUCELIN



Jedino što je sigurno je da je ovom trenutku apsolutno nemoguće bilo što prognozirati. Cibona i Partizan su sigurno unutra, a Hemofarm, Zagreb, Olimpija, Budućnost i Zadar i dalje su u igri, netko više netko manje.


Na poluvremenu utakmice između Zadra i Hemofarma, već su bili poznati rezultati dvojice izravnih konkurenata u borbi za završni turnir. Cibona je u Podgorici nanijela deveti ovosezonski poraz Budućnosti, pobijedivši je sa 72:82, dok je Široki šokirao Zagreb u Trskom i slavio također sa +10, 71:81. U glavnom gradu Crne Gore, lider prvenstva je već na poluvremenu imao +14 i tu je prednost lako iskontrolirao do kraja. Nerješiva enigma za domaće bili su Cibonini centri Andrić i Bagarić, koji su ostvarili valorizaciju 23, odnosno 24, a po deset poena zabili su Udrih i Tomas. Nakon poraza od Partizana u Beogradu, bio je to drugi uzastopni poraz Budućnosti, koja se sada nalazi u neugodnoj situaciji, budući da je očekuju tri vrlo teške utakmice. Prvo gostovanje kod Heliosa, kojemu je nakon poraza od Bosne u Sarajevu, praktički svaka utakmica „biti ili ne biti”, potom domaći ogled s Hemofarmom pa gostovanje u Zadru. U iznenađujućoj pobjedi Širokog u Zagrebu, Chester Mason je zabio 20 poena, uz sedam skokova i tri asista, pet trica je dodao Štemberger, a dvocifreni su bili još Čolak, Špralja i Siriščević. Kod domaćih, funkcionirali samo uobičajeni Mulaomerović (19p, 3as, trica 4/4) i Žorić (14p, 11sk, 6bl). Simon je udijelio sedam asistencija, ali je šutirao trice očajnih 1-8, a to je jednostavno bilo premalo za pobjedu protiv raspoloženih gostiju.
Zagreb gubi korak
“Mravi” su se ovim porazom doveli u vrlo tešku situaciju, jer u posljednjih pet kola imaju najteži raspored. Tri gostovanja, kod Partizana, davljenika Heliosa i Zadra te domaće susrete s vodećom Cibonom i izravnim konkurentom Hemofarmom. Vršćani su pobjedom u Zadru napravili ogroman korak prema završnom turniru, jer osim dva boda, sada su i bolji u međusobnom omjeru sa Zadranima, a sigurno im je poraslo i samopouzdanje. Njihov raspored u posljednjim kolima i nije toliko loš, s obzirom da dočekuju posljednjeplasiranu Bosnu, zatim Zvezdu koja je fokusirana prvenstveno na Eurokup te u posljednjem kolu Olimpiju, koju su u Ljubljani dobili sa sedam razlike, a u međuvremenu gostuju kod Budućnosti i Zagreba, momčadi koje su očito u padu forme. Olimpiji je mnogo toga ovisilo o ishodu sinoćnjeg susreta s Cedevitom, kojeg do zaključenja ovoga broja nažalost nismo uspjeli doznati. Ljubljančani u posljednjim kolima gostuju kod Širokog, Cibone i Hemofarma, a kod kuće dočekuju Partizana i Heliosa. S obzirom na njihove igre ove sezone i probleme koje imaju, vrlo je teško prognozirati što će se i kako događati do kraja sezone.
Sve je još moguće
Gdje je u cijeloj toj priči Zadar? Da je pobijedio Hemofarm, bio bi jednom nogom na Final fouru, iako još uvijek ne bodovno, ali prvenstveno zbog najlakšeg rasporeda do kraja te velike euforije koja bi se sasvim sigurno stvorila u gradu. No, ne bi Zadar bio Zadar kada ne bi propustio ovu sjajnu priliku koja mu se pružila i drugim uzastopnim domaćim porazom doveo se u situaciju da mu je svaka iduća utakmica presudna. Teško je reći što se u narednim kolima može očekivati od ove momčadi, naročito nakon psihološkog šoka kojeg je sigurno prouzročio poraz od Hemofarma, a treba vidjeti i kako će se ovaj tjedan rasplesti završnica kupa Krešimira Ćosića. Jedino što je sigurno je da je ovom trenutku apsolutno nemoguće bilo što prognozirati. Cibona i Partizan su sigurno unutra, a Hemofarm, Zagreb, Olimpija, Budućnost i Zadar i dalje su u igri, netko više netko manje. U ovoj ligi ove sezone nitko ne može reći da protiv nekoga ima sigurne bodove niti na domaćem terenu (pogledajte samo Zagreb – Široki i Hemofarm – Helios), a kamoli na gostovanju. Jasno, najvažniji će biti međusobni susreti izravnih konkurenata, ali važnu ulogu će odigrati i vodeći dvojac, Cibona i Partizan te davljenici Helios i Bosna, kojima je svaka iduća utakmica doslovno borba za preživljavanje u NLB ligi. Rasterećeni FMP, Široki i Crvena Zvezda također neće biti lak zalogaj ni za koga. U ovom trenutku, s obzirom na stanje na tablici, kvalitetu momčadi i raspored do kraja sezone, nekako su najbliži završnom turniru Hemofarm i Olimpija, ali tko zna što će se sve još događati u posljednjih pet kola.


 TKO S KIM DO KRAJA




Hemofarm (13-8): Bosna, BUDUĆNOST, C. Zvezda, ZAGREB, Olimpija.
Zagreb (13-8): PARTIZAN, Cibona, HELIOS, Hemofarm, ZADAR.
Budućnost (12-9): HELIOS, Hemofarm, ZADAR, Bosna, FMP.
Olimpija (12-8): ŠIROKI, Partizan, CIBONA, Helios, HEMOFARM.
Zadar (11-10): FMP, BOSNA, Budućnost, C. ZVEZDA, Zagreb.
*Napomena: Velikim slovima su označene utakmice u gostima.