Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Poticaji u EU

20.01.2012. 23:00


Uvijek zanimljiv sugovornik ing. Turčinov razglaba plaćanje poljodjelskih poticaja u EU.
Naime, Unija plaća poticaje prema poljodjelskoj proizvodnoj površini, a on zagovara prema prodanoj količini proizvoda na tržištu.
Ta dva načina plaćanja poticaja česti su uzrok spoticanja kod hrvatskih poljodjelaca.
U zemljama koje imaju veliki broj gospodarstava s malom prosječnom površinom po gospodarstvu, zanimljiviji je način plaćanja po prodanoj količini.
Tamo gdje je manji broj sudionika s većom prosječnom poljodjelskom površinom po gospodarstvu, sigurno će više zanimati plaćanje po jedinici površine.
Za ukupnu gospodarsku korist neke zemlje i učinkovitije gospodarstvo svakako je bolja druga mogućnost.
Takva poljodjelstva su jednostavno konkurentnija na globalnom gospodarskom planu.
Plaćanje poticaja prema prodanoj količini samo je naoko jednostavnije i prihvatljivije, kako misli ing. Turčinov.
Dugotrajno, takva poljodjelstva stvaraju netržišne uvjete proizvodnje i takva gospodarstva neminovno počinju propadati, jer gube konkurentnu sposobnost.
Premda se u neovisnoj Hrvatskoj prosječna veličina obiteljskih poljodjelskih gospodarstava udvostručila na oko 6 ha, još uvijek je među najnižim u Europi.
Veličina prosječnih gospodarstava u Hrvatskoj, da bi se brže povećavala i postala gospodarski održiva, mora se udvostručiti u idućih 5-6 godina.
To će se postići nastavkom prodaje staračkih gospodarstava i onih koji su ostali bez nasljednika, zatim zbog iseljavanja i napuštanja nekonkurentnih gospodarstava.
U perspektivi od preko 200 tisuća gospodarstva ostat će nekih 80 do 100 tisuća poljodjelskih gospodarstva u prosjeku s oko 30 ha poljodjelskih površina.
Ova obiteljska gospodarstva moći će se baviti konkurentnom proizvodnjom i preradom poljodjelskih proizvoda u održivom seoskom gospodarenju , kako i predviđa zajednička poljodjelska politika EU.
Vaš Bage