Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Benkovčani traže povrat liječnika u Hitnu pomoć

Autor: Velimir Brkić

20.01.2013. 23:00
Benkovčani traže povrat liječnika u Hitnu pomoć


S ovim neprihvatljivim stanjem upoznali smo sve nadležne od Davorke Krnčević, ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu, do ministra zdravstva Rajka Ostojića. Kako su to donijeli, tako to mogu i promijeniti, istaknuo je Kutija


Na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Benkovca pod predsjedanjem Maje Brkljače nazočilo je 13 od 15 vijećnika, nedostajali su Svemir Vrsaljko i Katarina Lučić.
Prvo pitanje na aktualnom satu bilo je o ispostavi Hitne pomoći u Benkovcu koja je reformom koja se provodi u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Zadarskoj županiji, ostala bez liječnika. Ne rade timovi T1 koji čine liječnik specijalist hitne medicinske pomoći, medicinska sestra i tehničar, već samo timovi T2 bez liječnika, s medicinskom sestrom i tehničarom, od kojih je jedan vozač.
– Od početka godine Benkovac i njegovih 11.000 žitelja te susjedne općine i grad Obrovac, za ne vjerovati, vikendom su ostali bez liječnika, istaknuo je gradonačelnik Branko Kutija.
Naglasio je kako bi reorganizacija Hitne medicinske pomoći trebala donijeti bolju skrb za građane, a ne obratno, ostaviti ih bez liječničke pomoći.
– S ovim neprihvatljivim stanjem upoznali smo sve nadležne od Davorke Krnčević, ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu, do ministra zdravstva Rajka Ostojića. Kako su to donijeli, tako to mogu i promijeniti, istaknuo je Kutija.
Milenko Marinović, nezavisni vijećnik koji je prešao u redove HNS-a, zapitao je tko je dopustio rušenje društvenog doma u Tinju i gdje je kamen.
– Svi koji su bili u Tinju mogli su se uvjeriti da je urušeno stanje zidina predstavljalo neposrednu opasnost za život. Prije svega zbog obližnje škole i sigurnosti djece zidine su srušene, a kamen je u dogovoru s mjesnim odborom deponiran, odgovorio je Kutija.
Potom je aktualni sat žestoko nastavljen jer je prije desetak dana započet medijski sukob između gradonačelnika Branka Kutije (HDZ) i vijećnika srpske nacionalne manjine Željka Bajalice (SDSS), koji je nakon verbalnog rata, u kojem je sudjelovalo više vijećnika, i napustio sjednicu.
U nastavku sjednice pred vijećnicima se našlo još sedam točaka dnevnog reda. Odobren je dugoročni kredit od 2,1 milijun kuna za izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni Šopot.
– Kako grad Benkovac ima više od 10.000 žitelja, shodno novom Zakonu o lokalnim izborima Vijeće će od sadašnjih 15 imati 17 vijećnika, a gradonačelnik dva zamjenika, objašnjeno je.
Benkovac ima 41 mjesni odbor. Prije godinu i pol je izabrano 35 vijeća mjesnih odbora, izbori za još neizabrana vijeća Brgud, Dobra Voda, Gornje Biljane, Kožlovac, Podlug i Zagrad održat će se 3. ožujka.
– Neshvatljivo je kako izbori nisu predviđeni za Miranje Gornje, prigovorio je Rajko Kukavica (SDSS) te je bio protiv odluke o održavanju izbora.