Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gotovina opravdao svoj nedolazak, nagrada za životno djelo na čekanju

Autor: Velimir Brkić

20.01.2013. 23:00
Gotovina opravdao svoj nedolazak, nagrada za životno djelo na čekanju

Foto: Velimir BRKIĆ



Godišnja nagrada “Don Mate Nekić” dodijeljena je igračima svjetske klase iz Zatona Obrovačkoga Dadi Prši i Luki Modriću. Pršinu nagradu preuzeo je njegov zet Đani Pantalon, a Modrićevu otac Stipe


Ante Gotovina, hrvatski general oslobođen svih optužbi Haškog tribunala o krivnji u Domovinskom ratu, u subotu na svečanoj sjednici Općinskog vijeća za Dana općine Jasenica, koji se obilježava u povodu 20 godina akcije Maslenice, 20 godina Općine i 20 godina slobode, trebao je dobiti Nagradu za životno djelo.
– General Gotovina se ispričao i opravdao svoj nedolazak, Nagrada za životno djelo dodijelit će mu se prvom prigodom, obznanio je načelnik Martin Baričević.
Općinsko vijeće prvi put je uopće donijelo Odluku o dodjeli javnih priznanja. Godišnja nagrada “Don Mate Nekić” dodijeljena je igračima svjetske klase iz Zatona Obrovačkoga, umirovljenom hrvatskom reprezentativcu Dadi Prši i prvoj perjanici hrvatske reprezentacije Luki Modriću.
Uime Prše nagradu je preuzeo njegov zet Đani Pantalon, a u ime Modrića njegov otac Stipe, koji je tom prigodom načelniku Baričeviću uručio sinovljeve osobne nogometne dresove, hrvatski dres s brojem 10 i dres broj 19 madridskog Reala.
Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Borisu Maruni, hrvatskom pjesniku, prevoditelju, višegodišnjem emigrantu, ravnatelju Hrvatske matice iseljenika, uredniku Hrvatske revije i veleposlaniku RH u Čileu. Nagradu je preuzeo sin Šime Maruna.
Godišnja nagrada “Don Mate Nekić” dodijeljena je i Bojni za opću logističku potporu ZzP Pleso. Nagradu je preuzeo zapovjednik pukovnik Marinko Nekić.
Priznanja Općine dodijeljena su uspješnim studenticama Katarini Šarić i Anamariji Maruna.
Grb Općine Jasenice dodijeljen je obitelji Zvonka i Julienne Bušić za iznimnu žrtvu koju su podnijeli za Hrvatsku. Tom prigodom se uime nagrađenih emotivnim i domoljubnim riječima zahvalio Zvonko Bušić.
Općina Jasenice s Općinom Bela iz Slovačke Republike, Žilinski regija, već prije su potpisali Povelju o suradnji i prijateljstvu, prije svega zbog mogućnosti zajedničkog apliciranja za sredstva iz fondova Europske Unije. Na svečanoj sjednici Martin Baričević i njegov slovački kolega ing. Matuš Krajči razmijenili su darove.
– Maslenički most je srušen, međutim snagom volje podignut je novi most slobode i prijateljstva. Tim mostom mi smo u Jasenicama kao kod kuće, naglasio je Krajči.
Prigodnim slovom nazočnima se obratio zadarski župan Stipe Zrilić.
– Dosad smo se dokazali s uspješnim projektima, ulaskom u EU moramo dočekati itekako spremni kako bismo kvalitetnim projektima privukli što više sredstava iz europskih fondova, poručio je Zrilić.
Program je vodio kninski pjesnik Ante Nadomir Šutra, dok se za svečani ugođaj uspješno brinuo Župni zbor Župe sv. Jeronima Jasenice. Poslije svečane sjednice ispred općinske zgrade u Maslenici nakon prigodnog domjenka u velikom šatoru započela je pučka, podvelebitska fešta koja je potrajala.
Nastupili su Zdenko Damjanović, HKUD Biloševica župa Rasno Široki Brijeg, KUD Dučec Maclin, Limena glazba Prosenik iz Zaboka i KUD Vila Velebita Jasenice.


General Gotovina sutra u Zadru




Središnja svečanost obilježavanja akcije Maslenica održat će se sutra u utorak 22. siječnja, na dan kad je prije točno 20 godina i započela akcija koja je bila ključna za obranu Hrvatske. Svoj dolazak potvrdili su Predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora te general Ante Gotovina, koji je s pokojnim generalom Jankom Bobetkom planirao i vodio osloboditeljsku akciju Maslenica.