Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sjećanje na dane kad je obranjen Zadar i njegovo zaleđe

Autor: Velimir Brkić

20.01.2013. 23:00
Sjećanje na dane kad je obranjen Zadar i njegovo zaleđe

Foto: PIXSELL



Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade Kune u Kašiću, koja je došla iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu četničkih postrojbi


Polaganjem vijenaca na spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Kašiću i Islamu Latinskom u subotu je započelo obilježavanje 20. obljetnice VRA Maslenice. Pred nekoliko stotina nazočnih iz cijele Hrvatske molitvu odrješenja je predvodio vojni vikar o. Ivo Topalović, a potresne ratne ulomke je čitao autor Ivica Matešić Jeremija.
Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade Kune u Kašiću koja je došla iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu četničkih postrojbi.
Kobre obranile Kašić
Na prijelazu siječnja u veljaču 1993. vođene su nadljudske borbe za očuvanje oslobođenog dijela zadarskog zaleđa u VRA Maslenica. U tim borbama brodske Kobre, ne žaleći svoje živote obranili su Kašić, a time vjerojatno i sam Zadar.
U samo jednom danu i noći sa 1. na 2. veljače 1993. u području Kašića i okolice poginula su 23 pripadnika brodske 3. bojne Kobre. Od tog broja je čak 17 hrvatskih vitezova u predvečerje 1. veljače stradalo u četničkoj zasjedi nedaleko od crkve u Kašiću kada su se u dva “tamića” sa smjene vraćali prema Zelenom hrastu.
Stoga su, podno velikog spomen-križa napravljenog od slavonske hrastovine, vijence najprije položili roditelji poginulih pripadnika 3. GBR, brodskih Kobra. Vijenac predsjednika Republike Ive Josipovića položio je njegov izaslanik kontraadmiral Ante Urlić, a uime Hrvatskog sabora zastupnici Božidar Kalmeta i Branko Kutija.
Neven Paškalin, načelnik PU zadarske, predvodio je izaslanstvo uime Ministarstva unutarnjih poslova. Izaslanstvo Zadarske županije predvodio je župan Stipe Zrilić, a grada Zadra gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Ivo Gregov je predvodio izaslanstvo Državne uprave, a vijence su položila i izaslanstva Slavonsko-brodske i Splitsko-dalmatinske županije te Grad Benkovac i Općine Poličnik i Zemunik. Udruge proistekle i Domovinskog rata iz Zadarske županije zajednički su se poklonile poginulim hrvatskim braniteljima.
“Četvrta” je bila nositelj napadnog djelovanja
U više kilometarskoj koloni automobila, kombija i autobusa stvorenoj nakon polaganja vijenaca u Kašiću, tradicionalno se svake godine polažu vijenci i pale svijeće ispred spomen-obilježja 4. Gardijske brigade kod Zelenog hrasta, u Islamu Latinskom. “Četvrta” je bila nositelj napadnog djelovanja u akciji Maslenica te time pokazala neprijatelju što ga kasnije čeka u Bljesku i Oluji.
– Ne mogu vjerovati da je prošlo već 20 godina, a sjećanja i ožiljci traju i nikad neće prestati. Poginule domoljube ne smijemo nikada zaboraviti, rekao je Anto Zubak (41) iz Slavonskog Broda s prebivalištem u Karinu Gornjem, koji je kao pripadnik brodske 3. bojne Kobre, s ukupno 15 metaka u tijelu, od toga 12 metaka u nogama, dva u leđima i jednim u ruci preživio ratni pakao Kašića.
– Iako višestruko ranjen vratio sam se živ – iz ‘živog’ pakla Kašića, kazao je Anto koji je tada kao 21-godišnjak bio je u jednom od dva tamića koja su upala u srbočetničku zasjedu, kad je poginulo 17 njegovih suboraca.


Mimohod postrojbi od Branimirove obale do Narodnog trga




Danas u 9 sati s Branimirove obale u Zadru kreće mimohod postrojbi sa 148 ratnih zastava postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu uz pratnju orkestra HV-a. Mimohod će proći preko mosta prema Narodnom trgu te Kalelargom do katedrale Svete Stošije te preko Foruma natrag do crkve svetog Šime gdje će u 10 sati biti služena sveta misa.
U 11.15 u Kneževoj palači: Ratna priča izložba crteža i skica generala Franje Feldija (Kneževe krletke), predstavljanje knjige Samostalni vod umjetnika T. M. Bilosnića, izložba fotografija nastalih tijekom Domovinskog rata na prostoru Zadarske županije (razni autori) uz nastup klape Sv. Juraj. Tijekom izložbe u Kneževoj palači će biti izložene ratne zastave koje su sudjelovale u operaciji Maslenica. U 13 sati u Kazalištu lutaka Zadar Maslenica ’93. u radovima učenika – izložba radova i projekta kreativne radionice Transmedijalnog pripovijedanja o Maslenici ’93 i predavanje Ante Nazora, ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Političke prilike u Hrvatskoj uoči operacije Maslenica.