Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kod sv. Šime otkopan antički zid

20.02.2011. 23:00
Kod sv. Šime otkopan antički zid


Na Poljani Šime Budinića kraj crkve sv. Šime pronađeni su ostaci antičkih zidova, ostaci amfore i osam brončanih novčića, najvjerojatnije iz stare antike te jedan grob iz srednjeg vijeka. Ostaci su pronađeni na nešto više od pola metra dubine u okviru radova na uređenju Poljane, koji se vrše pod stalnim nadzorom Arheološkog muzeja u Zadru, a tek će istraživanja koja slijede pokazati detaljnije informacije o nalazima.
Kako je rekao Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, za sad je preuranjeno govoriti o atribuciji pronađenih zidova.
– Jedino možemo definirati njihovo pružanje, što također još nije definitivno. Dakle vidljiva su ojačanja zidova sa sjeverne, sjevernoistočne strane, a  pružaju li se u još nekom smjeru, pokazat će arheološki nadzor i manja istraživanja, sve u okviru predviđenog plana uređenja. I očekivalo se da će biti nalaza na ovom području, s obzirom da na to da je sredinom 80.-ih godina, kad se sanirala unutrašnjost crkve sv. Šime, odmah iza ulaznih vrata, pronađen jedan veoma debeli i jako duboko smješten antički zid. Uz većspomenuti zid, pronađen je i nastavak tog iz crkve, koji je okomit na njega, kazao je Gluščević.
Kako nastavlja, teško je reći čemu ti zidovi pripadaju.
– Kako je grad živio barem 2.000 godina, koliko su stari zidovi, rušilo se i gradilo, tako su slojevi jako ispremještani pa i nemamo neku stratigrafiju u ovom plitkom iskopu koja bi više govorila o vremenu nastanka zidova. Vjerojatno je u V. stoljeću došlo do njihova rušenja. Na to upućuju ostaci jedne manje necjelovite amfore, koja je najvjerojatnije nastala u IV. ili u prvoj polovici V. stoljeća, rekao je Gluščević.
Pronađeno je i osam brončanih novčića, od kojih 6 pripada kasnoj antici. Kako ističe Gluščević, upravo vremenu kojem pripadaju i pronađen ostatak amfore.
Kako kaže, nađen je i jedan grob koji sasvim sigurno spada u srednji vijek, ali o detaljima će se moći govoriti tek nakon što se analiziraju svi nalazi.
Arheološki nadzor na Poljani Šime Budinića od početka vrši Jakov Vučić, kustos u Arheološkom muzeju Zadar, no zadnjih dana, na gradilištu su uvijek po dva, tri arheologa.
– Unatoč tome što imamo ugovoreni nadzor nad gradilištem, da bi više išli na ruku izvođačima radova, a posebno našem gradu, naši ljudi „uskaču” i prošli, i ovaj tjedan, a sve da se ne bi stvarali dodatni troškovi te da se ne koče radovi, istaknuo je Gluščević.