Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ne igrajte se vatrom, ovdje smo pronašli mine

20.02.2011. 23:00
Ne igrajte se vatrom, ovdje smo pronašli mine


U HCR-u lažu da ovdje ima mina jer su jednostavno karte lažne. To što su oni pronašli ja ne mogu demantirati, ali su karte lažne jer u vojnim knjigama nigdje nije napisano da je Hrvatska vojska držala položaje do Zelenog Hrasta. Držali smo ih mi iz Masleničkog bataljuna, a 112. brig. bila je na crti Zadar – Ražanac. Ja sam postavljao mine i znam gdje sam ih postavljao. Cijelo ovo područje zove se Oblog, a ovi u HCR-u kažu da su to područje držali četnici što nije istina. Držali smo ga ja i još nekolicina hrvatskih branitelja. Mi smo postavljali mine, ali ne ovdje. Ako ne vjerujete ja ću vas, zajedno sa svojom djecom provesti ovim područjem da možete sve snimiti i jamčim vam da ovdje nema mina, izjavio je nedavno hrvatski branitelj Ante Pevalović.
Upravo ovakve medijske prozivke bile su povod što je Hrvatski centar za razminiravanje danas sazvao tiskovnu konferenciju kod spomenia hrvatskim braniteljima iz Općine Posedarje, na kojoj je govorio načelnik Odjela za nadzor i kontrolu kvalitete Tomislav Ban.
Ban je rekao da je području razminiravanja pronađeno: 2 komada mine PMR-2A; 4 komkumulativna tromblonska mina M60 , 2 kom.ručnih bombi M52 – i 2 kom.ručnih bombiM75. Nazočnim novinarima pokazano je mjesto, uz Jadransku magistralu, odmah iza spomenika poginulim braniteljima na kojem je pronađena jedna mina PMR-2A. Prije tjedan dana u HCR je ustvrdio da je to područje još nakon rata razminirala specijalna policija te da je također pronađena samo jedna mina. Tomislav Ban okolišao je s odgovorom je li novopronađena mina zapravo ona od prije koju je pronašla policija, ili su radnici Tehnoelektrove podružnice 001 Oriovac u samo tjedan dana pronašli na istom mjestu minu.
Ipak uz „malu” pomoć predstojnika Ureda ravnatelja HCR-a Zlatka Crnkovića, utvrđeno je da je to novopronađena mina. Podsjetimo se, prije tjedan dana na istom području, pirotehničari nisu pronašli ništa više od ostataka eksplodiranih „promovki”, „kukuruza”, tromblona  i to nakon skoro 50 dana razminiravanja.
– Uvidom u našu datoteku i kartografski prikaz razminiranih područja u području od Zelenog Hrasta do Posedarja razminirano je od 2000. godine do danas 25 različitih lokacija za koje su izdani certifikati-potvrde o razminiranosti, a predmetne lokacije možete pregledati na internet stranicama našeg MISportala, rekao je između ostalog Tomislav Ban.
Za HCR-ovce nema sumnje u opravdanost razminiravanja ovog područja, ao tome dodatno svjedoči i pronalazak odbačenih ručnih bombi u najlonskoj vrećici. Cilj razminiravanja dodao je Ban, je uklanjanje tabli s upozorenjem od minske opasnosti dalje od Jadranske magistrale. Od prije je poznato da je razminiravanje rezultat dogovora između načelnika Općine Posedarje Ivice Juričevića i predstojnika HCR-ovog ureda u Zadru Josipa Čerine kojim bi se uklonile oznake, a time i strah turista koji prolaze Jadranskom magistralom.Tomislav Ban je dodao da građani još uvijek mogu bez bojazni predati zaostala minsko eksplozivan sredstva najbližoj policijskoj upravi. Šef HCR-ove kontrole rekao je da su svi oni koji su po medijima prozivali razminiravanje u Općini Posedarje bili pozvani da HCR-u dostave svoja saznanja na što se odazvala samo jedn osoba.


 PROJEKT RAZMINIRANJA


Projekt razminiranja  i  pretraživanja  „šire  područje cestovnog pojasa državne ceste D8 u Općini Posedarje” u Zadarskoj županiji prostire se na 258.936 četvornih metara, od  čega  ukupna   površina   za   pretraživanje   iznosi   27.852 četvornih metara, a za razminiranje 231.084 četvornih metara. Cijena razminiravanja je  2.401.598,64 kuna bez uključenog PDV-a. Radovi na projektu započeli su 03. prosinca 2010. godine, i sukladno ugovoru trebaju biti završeni kroz 60 radnih dana. Planirani rok završetka radova je 24. veljače 2011. godine. Izvođač radova je tvrtka Tehnoelektro d.o.o. iz Oriovca zajedno sa podizvođačima tvrtkama Cor d.o.o., Bumerang d.o.o. i Noster visus d.o.o.. Radovi financirani sredstvima državnog proračuna ukupne su vrijednosti 2.401.598,64 kuna bez uključenog PDV-a.
Projekt se sastoji se od 6 odvojenih projektnih površina:
P-1: obuhvaća cestovni pojas zapadno-sjeverozapadno od državne ceste D8 i veličine je58.169 m2
P-2: obuhvaća širi cestovni pojas jugoistočno od državne ceste D8 i veličine je 26.081 m2
P-3:  obuhvaća  cestovni  pojas jugoistočno-južno  od državne ceste  D8  i zapadno odžupanijske ceste Ž6019 (D8-Novigrad) i veličine je 65.624 m2
P-4: nalazi se južno od županijske ceste Ž6019 (D8-Novigrad) i veličine je 49.548 m2
P-5: obuhvaća šire područje cestovnog pojasa državne ceste D8 na području kartografskognaziva Zelena glavica zapadno od starog Masleničkog mosta i veličine je 32.662 m2
P-6: nalazi se sjeverozapadno od P-5 i veličine je 27.852 m2