Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Poznavati Zadar i ponositi se njime

20.02.2011. 23:00
Poznavati Zadar i ponositi se njime


U gradu u kojem skoro svaki kamen ima priču, teško je znati sve. Udruga Donat dva puta godišnje organizira besplatno razgledavanje za Zadrane kao priliku da bolje upoznaju vlastiti grad te da se još jednom istakne da se njime treba ponositi


U povodu Međunarodnog dana turističkih vodiča, članovi zadarske Udruge turističkih vodiča Donat danas su organizirali besplatno jutarnje i popodnevno razgledavanje grada za svoje sugrađane i to pod motom “Zadrani, turisti u svom gradu”.
Jutarnju smjenu odradila je Sonja Lovrić-Lilić, koja je vodič preko 20 godina, a isto kao predsjednik Udruge, Nenad Marčina, ima dozvolu za vođenje turista cijelom dalmatinskom regijom.
Udruga inače broji 35 vodiča, a u Zadru ih ima ukupno stotinjak.
– Ovo je jedan od najljepših poslova, pogotovo kad ga obavljate u najljepšem gradu na svijetu. Šetaš po gradu koji voliš, družiš se, nasmiješ se i još ti plate. Kud ćeš bolje, kaže Lovrić – Lilić, dodajući da je potrebno i puno znanja.
Upravo zbog (ne)znanja, to jest radi boljeg upoznavanja Zadrana sa svojim gradom, vodiči su i organizirali današnje razglede od po sat i pol vremena.
– Koga zanima, taj zna. I sama, koliko god se dugo bavila ovim poslom, uvijek nešto novo naučim. A Zadrani najmanje znaju o crkvi Sv. Ilije, Sv. Mihovila, Sv. Katarine, Sv. Tome… Turisti su oduševljeni Zadrom. Sviđa im se duh grada, vole Forum, a najviše im se uglavnom svide Morske orgulje. Nije im jasno da more proizvodi zvuk pa pitaju gdje je CD, priča Lovrić-Lilić.
Ipak, imaju turisti i neke primjedbe.
– Bolna točka su nam zahodi. Pogotovo kad im kažem da trebaju ići skroz do rive u javni zahod. A kad me pitaju koliko su zahodi čisti, crvenim se sve u šesnaest. Imamo problem i s lančanim vratima pa smo uime Udruge pokrenuli inicijativu prema Gradu Zadru da barem ta cesta postane jednosmjerna. Neka stručnjaci odluče o najboljem rješenju. Imamo problema s kojima se susrećemo u praksi, ali trudimo se, govori Lilić-Lovrić.
Nenad Marčina, kojem je za vođenje razgledavanja dodijeljena popodnevna smjena, kaže da posao vodiča radi 30 godina i da mu nikad ne dosadi.
– Svako razgledavanje je drugačije, iako se najčešće razgledavaju iste lokacije. Ali trudim se uvijek nešto promijeniti i zbog sebe i zbog onih koje vodim po drugi-treći put. Važno je voljeti grad koji predstavljaš, tu ljubav i turisti onda osjete. A Zadar je za vođenje vrlo zahtjevan. Da bi se u Zadru obišlo ono što se u Dubrovniku, Šibeniku, Splitu, obiđe za sat i pol-dva, bilo bi potrebno čak četiri sata. Imamo toliko crkava, muzeja, spomenika, evo, Pomorsku zbirku za koje malo ljudi zna, a koju uz još neke lokalitete kao Udruga želimo valorizirati, kao što zaslužuju, ističe Marčina.
Kako nastavlja, Zadar ima 18 atributa prvog ili među prvima u svijetu, vezano uz različite stvari.
U gradu u kojem skoro svaki kamen ima priču, teško je znati sve. Udruga Donat dva puta godišnje organizira besplatno razgledavanje za Zadrane kao priliku da bolje upoznaju vlastiti grad te da se još jednom istakne da s njim treba biti ponosan.