Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Savić: Uskoro napadamo i Jadransku ligu

20.02.2011. 23:00
Savić: Uskoro napadamo i Jadransku ligu


Naš je glavni cilj iz naše zadarske djece iznjedriti kvalitetnog prvoligaša. Dok ne budemo spremni sa svojim igračkim kadrom, uz eventualno dva pojačanja sa strane i pokriti sredinu ljestvice Jadranske lige, ne bismo uopće ušli u ligu i primili novce za nastup u njoj. Ne želimo stvarati virtualni VK Zadar 1952, nego sportski klub prepoznatljiv kod kuće i vani kao zadarski klub


Vaterpolo je ovih  dana ponovno omiljena tema  sportskih zaljubljenika u Zadru. Klub s Kolovara ponovno igra zapaženu ulogu u 1. B  ligi. U prvih 5 prvenstvenih  kola VK Zadar 1952 izgubio  je samo jednu utakmicu u  gostima, onu protiv Galeba iz  Makarske, te pobijedio u svim  ostalim utakmicama. Podsjetimo, Zadar 1952 je u cijelom  prošlom prvenstvu ostvario  tek dvije pobjede. Pravo  sportsko čudo dogodilo se  kad je Zadar 1952 na gostovanju pobijedio Opatiju,  klub sastavljen od mnogih prvoligaških igrača riječkog Primorja. Zadru to nije uspjevalo ni onda kad su za njega  igrala znamenita prvoligaška  imena. Posebno veseli što  mlađi uzrasti dupina s Kolovara pobjeđuju svoje prvoligaške vršnjake i time navješćuju pravu renesansu ovog  sporta u Zadru. Posljedica je  to nove politike kluba koja se  okreće vlastitim snagama, a o  svemu tome razgovarali smo s  izvršnim dopredsjednikom  kluba, poznatim zadarskim  kardiologom dr. Antunom  Zoranom Savićem.
Što se to dogodilo da VK  Zadar 1952 od “vreće za napucavanje” samo u jednoj godini postane kandidat za prvaka Prve B vaterpolske lige?
– Dogodio se prije svega  bazen i to onaj pravi, zatvoreni. Isplatilo se dugogodišnje strpljenje u radu s  mlađim kategorijama. Samo  dvije godine treniranja u zatvorenom bazenu, a ove godine i dobar spoj dobrog ljetnog i zimskog rada već  počinju davati rezultate. Na  to se nadovezala staložena i  razumna klupska politika u  okvirima mogućeg. Tu prvenstveno mislim na aktualnu  ekonomsku krizu kad posebice nedostaje novaca u cijelom hrvatskom sportu. Raspoloživa sredstva uložili smo  u pripreme i treninge te u  sparing s odgovarajućim  momčadima iz Hrvatske i  Mađarske i to donosi rezultat.  
 VK Zadar 1952 je izrazito  mlada momčad. Ipak ste morali dovesti tri igrača sa strane, od kojih je Hrvoje Bobanović bio prošle godine  najbolji igrač lige.
– Istina je da smo najmlađa  momčad u našoj Prvoj B ligi i  u svim ostalim ligama u Hrvatskoj. Prosjek godina je oko  17. Istina, doveli smo ove  godine Bobanovića iz Mornara koji je prošle godine  igrao za Salonu, Ivana Marcelića iz Mladosti i Ivana Gledeca iz Zagreba. Međutim,  Marcelića i Bobanovića smatramo svojima jer su zapravo  potekli iz zadarskog kraja. Svi  igrači su amateri, samo im se  plaćaju nužni putni troškovi. I  to je dokaz da naši igrači  prepoznaju VK Zadar 1952  kao zdravu sportsku sredinu i  vide svoju budućnost u Zadru.
Koliko je popularizaciji vaterpola pomoglo organiziranja Kupa Hrvatske u vaterpolu. Kažu da se i uprava na  tom projektu naučila gospodariti, pa je tako ovogodišnji  Kup bio upola jeftiniji.
– Organizacija finalnog turnira Kupa Hrvatske u vaterpolu sigurno je imala svoje  pozitivne strane. Pa i tu stranu da je uprava jasno spoznala kako se gospodari klubom u ovako teškoj ekonomskoj situaciji. Sa sportske strane vrlo je važno da su naši  mladi vaterpolisti, ali i zadarska publika, mogli na djelu  vidjeti ponajbolje svjetske  momčadi i igrače u sportu  koji je uz rukomet zaista ponio slavu države u svijetu. Tu  ne mislim samo na utakmice,  nego i način treniranja i pripreme vrhunskih svjetskih  sportaša.
Koliko vaterpolista imate u  klupskom pogonu i kakav je  odziv sponzora?
– Imamo 150 igrača, od  čega je 130 djece. Imamo  nekoliko manjih, ali stalnih  sponzora. Na veće sponzore  ići ćemo ovisno o rezultatu.  Iako zvuči paradoksalno, ovogodišnji rezultat u Prvu B ligi  i plasman u Jadransku ligu  uopće ne ovisi o tome. Kad  budemo izlazili pred veće  sponzore, najsnažniji argument bit će nam rezultati  našeg pomlatka. Već sad vidimo da je prva momčad zapravo sastavljena isključivo  od pomlatka. Kad pokažemo  što možemo s mladima, onda  ćemo se predstaviti većim  sponzorima.
Koliko stoji nastup u Prvoj  B ligi?
– Imamo ukupno 150  službenih utakmica godišnje,  od mlađih uzrasta do seniora.  Svaka kuna ode na organizaciju tih utakmica. Iako je  teško reći u ovom trenutku  koliko će nas do kraja stajati  cijeli pogon, mislim da će to  biti oko 380.000 kn, bez treninga na Višnjiku.
Znači i uprava “trenira”  kako optimalno poslovati i u  trenutku kad klub bude pred  nastupom u Jadranskoj ligi.
– Čak kad bismo pridobili  velikog sponzora već sad u  Prvoj B ligi, uprava bi zajedno  sa strukom dobro odvagnula  isplatili se nastupiti u Jadranskoj ligi, a pritom pjevati ‘labuđu’ pjesmu s raspoloživim  igračkim potencijalom. Da se  razumijemo, Jadranska liga je  najjača vaterpolska liga na  svijetu, a nastup u njoj iziskuje kompletnu metamorfozu  kluba. Jasnije, da nam sutra  netko daruje 3 milijuna kuna  kako bi za njih kupili igrače iz  drugih sredina mi bismo  sponzorima preporučili da te  novce radije usmjeri na neku  drugu sredinu. Naš je glavni  cilj, iz naše zadarske djece  iznjedriti kvalitetnog prvoligaša. Dok ne budemo spremni sa svojim igračkim kadrom,  uz eventualno dva pojačanja  sa strane i pokriti sredinu  ljestvice Jadranske lige, ne  bismo uopće ušli u ligu i  primili novce za nastup u njoj.  Ne želimo stvarati virtualni  VK Zadar 1952, nego sportski  klub prepoznatljiv kod kuće i  vani kao zadarski klub.
Najveća “opasnost” u tom  vašem projektu jest što su  vam mlađi igrači listom  odlični učenici.
– I to orijentirani isključivo  k tehničkim i prirodnim znanostima, za koje, nažalost,  nemamo fakultete u Zadru.  Nažalost, ni jedan u ovoj generaciji koja je već počela  pobjeđivati prvoligaše, nema  sklonosti prema fakultetima  koji sad postoje u Zadru. Iako  nam je to sutra veliki problem  u stvaranju jake vaterpolske  momčadi, nama je u klubu  prvenstveno stalo da naša djeca imaju siguran kruh nakon  završetka igračke karijere.  Poruka naša svim igračima je  ako možete izmiriti obveze  prema vaterpolu i školi, onda  igrajte. Ako ne, škola je uvijek  u prvom planu. Mislimo da je  sport i školu moguće izmiriti  iako vrhunski vaterpolo traži  velika odricanja. Možda najveća među momčadskim  sportovima. Dovoljno je reći  da u samom trenažnom procesu, za razliku od nogometaša, vaterpolist ne može imati znatniju pauzu. Međutim,  trening stvara takvu radnu  disciplinu koja se kasnije lako  može primijeniti u učenju. Svi  naši protivnici u Prvoj B ligi  naslanjaju se na nekog starijeg brata, igrački i kadrovski. Međutim, najavljeno  proširenje Sveučilišta u Zadru novim studijima, posebice  kineziološkim, daje nam nadu  da bismo dodatno mogli zadržati igrače u Zadru.
U zadarskoj sportskoj javnosti ponovno se zahuktava  priča o Prvoj Vaterpolskoj  ligi. Što se sve treba poklopiti  da bi Zadar 1952 ponovno  igrao u Prvoj ligi, al ne kao u  prošlim sezonama. Danas je i  prva liga, bremenita financijskim problemima i to u  takvim klubovima koji su nekad bili prvaci Europe. VK  Zadar je trenutačno stabilniji  od mnogih prvoligaša.
– Prva liga danas je Jadranska liga proširena s crnogorskim klubovima.  Međutim, mi svi upotrebljavamo taj kolateralni termin  Prva liga kao oznaku za jednu  vrstu sportske nadgradnje.  Danas imamo zimski bazen  što je nedostajalo onom Zadru s početka 2000. Zadar  1952 već ima zrele igrače koji  mogu igrati prvoligaški vaterpolo, ali mislim da im je  potrebna još jedna godina sazrijevanja za Jadransku ligu.  Za nastup u toj ligi potrebno  je najmanje sedam put više  sredstava nego sad. Za kvalitetan nastup u Jadranskoj  ligi klupski proračun ne bi  smio biti manji od 2,5 milijuna kuna. Uopće ne sumnjam da bismo te novce mogli  nabaviti, ali ponavljam, nikad  da bismo kupovali druge  igrače i od većine igrača sa  strane stvarali VK Zadar  1952. To je, ako hoćete, i moj  stav prema cijelom zadarskom momčadskom sportu.  Klubovi moraju imati najveći  dio svojih igrača i sa strane  uzeti dva igrača samo za one  pozicije za koje nemaju igrače  u svom matičnom portfelju.  Jasno, ovdje želim istaknuti  da se mi ne želimo dovesti u  situaciju da se nad klubom  proglašava stečaj i radi virtualnog sportskog uspjeha dovesti klub do “mjehura od  sapunice”. Kao što smo rekli  da je prošla godina zadnja  godina u kojoj ćemo pretežno  gubiti u Prvoj B ligi, a da je  ova godina ona u kojoj ćemo  se boriti za vrh, tako sad već  možemo reći da ćemo učiniti  sve da za tri, najkasnije četiri  godine budemo u situaciji da  se borimo za prvaka Jadranske lige.