Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umjesto novog zakona dovoljna je – bolja organizacija kazališta

20.02.2012. 23:00
Umjesto novog zakona dovoljna je – bolja organizacija kazališta


Gluma u sapunicama postala je sve češća stavka u biografijama glumaca, ali to bi uskoro mogao prestati biti trend. Naime, Ministarstvo kulture najavilo je izmjene Zakona o kazalištu koje će spriječiti da glumci primaju plaću u matičnim kućama, a u to vrijeme snimaju serije i ne glume na pozornici kazališta


Zadarski glumci u trenutačno dvije najpopularnije domaće sapunice igraju zapažene uloge. Mladu Doris Pinčić “Larin izbor” lansirao je na hrvatsko zvjezdano nebo, a Tamaru Šoletić i Juraja Arasa, glumce i prijatelje iz Kazališta lutaka “Ruža vjetrova” spojila je u par nad čijom sudbinom svaku večer od 20 do 21 sat strepe brojni hrvatski gledatelji.
Gluma u sapunicama postala je sve češća stavka u biografijama glumaca, ali to bi uskoro mogao prestati biti trend. Naime, Ministarstvo kulture najavilo je izmjene Zakona o kazalištu koje će spriječiti da glumci primaju plaću u matičnim kućama, a u to vrijeme snimaju serije i ne glume na pozornici kazališta.
Pomoćnik ministrice Andreje Zlatar Vladimir Stojsavljević najavio je da će nakon konzultiranja sa strukom do kraja godine Ministarstvo kulture Saboru uputiti novi zakon prema kojem će producenti, koji za snimanje serija angažiraju glumce zaposlene u kazališnim kućama, osim honorara glumcima, morati platiti i odštetu kazalištu u kojem je glumac na stalnoj plaći.
Šoletić: Sve funkcionira
Tamara Šoletić lutkarica je preko 20 godina, a dosad je van kazališta dva puta sudjelovala u televizijskim produkcijama.
– Tada sam oba puta uzela neplaćeno, a sada u dogovoru s ravnateljicom i kolegama kojima sam iznimno zahvalna na podršci, radim na relaciji Split-Zadar. S kolegom Jurom (Arasom, op.a.) putujem u Split svaki ponedjeljak i vraćamo se u Zadar u srijedu, imamo predstave u četvrtak i nedjelju… Produkcija za koju radim ima unaprijed moj plan predstava i festivala na kojima sudjelujem s Kazalištem lutaka i sve funkcionira u redu, kaže Šoletić.
Zadarski glumac Ivica Pucar ovih je dana u Zadru gdje glumi u najfriškijoj produkciji domaćeg HNK, “Od Foše do Atlantide”. Glumio je u brojnim domaćim serijama, kao što su “Najbolje godine”, “Ponos Ratkajevih”, “Obični ljudi”…
Svi moraju imati ista prava
– Ja to podržavam jer uistinu ne vidim razloga da svi glumci nemaju jednaka prava odnosno da to ovisi o nečijoj samovolji. U biti, ne mislim da nam treba novi zakon, nego drugačija organizacija sadašnjeg stanja. Mislim da bi se problem riješio kad bi kazališta svojim glumcima unaprijed davala raspored na tri ili šest mjeseci, ili pak za cijelu sezonu ili nekoliko njih kako se radi u europskim zemljama!, kaže Pucar koji je nešto više od godinu dana u stalnoj postavi ansambla HNK Varaždin.
I sadašnji zakon regulira rad zaposlenih glumaca izvan matičnog kazališta, no dovoljna je suglasnost ravnatelja kazališta da bi glumac mogao nastupiti u privatnom projektu.
– Normalno da nije pošteno da netko snima po šest mjeseci i za to vrijeme prima plaću u kazalištu. Jedino je fer da zamrzneš plaću u kazalištu ili, kad bi znao unaprijed svoj raspored, jednostavno snimaš izvan radnog vremena.
Promicanje matičnih kazališta
Pucar smatra kako je gluma kazališnih glumaca u serijama dobra za njihova matična kazališta jer istupom u medijima promiču ime kazališta i populariziraju predstave u kojima igraju i koje će publika, uz želju da vidi dragog glumca ili glumicu, doći gledati.
I Šoletić se slaže kako je novi medij prilika i za promociju matičnog kazališta.
– Naravno, ne zaboravljam tko sam i odakle sam. Uvijek spominjem Zadar i Kazalište lutaka. Mislim da bi ovaj “problem” možda trebala riješiti sama kazališta, kaže Šoletić. Na kraju, mi glumci smo umjetnici i svaki novi izazov je novo učenje i napredak u poslu, kaže Šoletić.
Prema informacijama koje je objavio Jutarnji list, plaće glumaca u gradskim kazalištima iznose između sedam i osam tisuća neto, a u nacionalnim kućama devet tisuća kuna. Kad je riječ o honorarima za snimanje serija, barata se iznosima od 500 do 1.000 eura za nastup u epizodi dramske serije, a 5.000 eura spomenuti je mjesečni honorar za snimanje sapunice.