Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kapović nudi državi pomoć u rušenju

Autor: Siniša Klarica

20.02.2013. 23:00
Kapović nudi državi pomoć u rušenju

Foto: Marin GOSPIĆ



Muharem Jahić iz Velike Gorice s gradnjom je počeo prošle godine u ožujku. Zemljište je kupio preko agencije Imobilia koja ga nije obavijestila da se radi o zemljištu gdje se ne smije graditi. Samo za objekt koji im je srušen, Jahić je platio 5.000 eura, a za teren površine 600 m2 platio je 12.000 eura


Obračun s bespravnom gradnjom na Viru jučer je nastavljen na lokaciji Velika Slatina. Riječ je, također o lokaciji izvan građevinskog područja gdje su bespravni graditelji počeli graditi nakon 21. lipnja 2011. i orto-foto snimka zatečenog stanja. Četvoro bespravnih graditelja samo je počelo s uklanjanjem svojih bespravnih gradnji, dok je bager građevinske inspekcije srušio gradnju na parceli Muharema Jahića iz Velike Gorice. Jahić kaže da je s gradnjom počeo prošle godine u ožujku. Zemljište je kupio preko agencije Imobilia koja ga nije obavijestila da se radi o zemljištu gdje se ne smije graditi. Samo za objekt koji im je srušen, Jahić je platio 5.000 eura, a za teren površine 600 m2 platio je 12.000 eura.
– Kad sam otišao u Općinu rekli su mi da na zemljištu mogu graditi poljoprivrednu nastambu do 15 kvadrata površine za alat. Ta nastamba bila je površine oko 11 m2, ali smo dogradili malu “šupicu” pa je tako cjelokupna površina gradnje iznosila oko 15 m2, rekao je Muharem Jahić koji je, također podnio zahtjev za legalizacijom, očekujući kao i ostali bespravni graditelji na Viru, da mu zbog toga neće rušiti objekt.
Krajem ljeta prošle godine na lice mjesta izašla je građevinska inspekcija i odredila uklanjanje iz prostora, jer je jasno rečeno da će se najprije uklanjati oni objekti koji su započeti nakon “podvlačenja crte” u lipnju 2011. Muharem Jahić posebno je bio ogorčen na činjenicu da nije, kao i njegovi susjedi, dobio telegram Ministarstva o početku rušenja jer bi i sam organizirao rušenje o vlastitom trošku, koji je puno manji nego račun kojeg će investitoru ispostaviti Ministarstvo graditeljstva i njegova građevinska inspekcija.
No u Općini Vir su pomalo iznenađeni podatkom da će se u ovoj fazi obračuna s bespravnom gradnjom, na cijelom otoku ukloniti tek 10 objekata započetih nakon 21. lipnja 2011. Načelnik Kristijan Kapović ukazuje kako je općinsko komunalno redarstvo prijavilo puno veći broj bespravnih graditelja koji su počeli s gradnjom nakon “podvlačenja crte” te obavijestilo resorno ministarstvo da bespravni graditelji napadaju područja Virić, Velika Slatina i Torovi, na parcelama koje se nalaze izvan građevinske zone. Samo u ovoj godini, komunalno redarstvo je prijavilo dvadeset takvih gradnji. Od 2006., a mimo građevinske inspekcije, Komunalno redarstvo Općine Vir prijavilo je ukupno 352 bespravno sagrađena objekta.
– Svaki slučaj pomno je dokumentiran, fotografirana i proslijeđen građevinskoj inspekciji s potvrdom o zapremi. Prijave smo podnijeli protiv osobe koja se po vlasničkom listu vodi kao vlasnik, tako da se ne mogu opravdati da oni nisu investitori bespravne gradnje na vlastitom zemljištu. Stoga cijeli trošak uklanjanja ide na njihov račun, rekao je voditelj Komunalnog redarstve Općine Vir Davor Buškulić.
Ako je riječ o aktualnoj besparici, kaže načelnik Kapović, Općina Vir nudi državi pomoć u uklanjanju bespravno sagrađenih objekata, jer ionako cijenu uklanjanja u konačnici plaćaju bespravni graditelji.