Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Puljić: Papino odreknuće znak je vremena koje je on iščitao za dobro Crkve

Autor: Ines Grbić

20.02.2013. 23:00
Puljić: Papino odreknuće znak je vremena koje je on iščitao za dobro Crkve


Teško nam je zbog Benediktovog odreknuća, jer smo u njemu kao Papi imali dragog prijatelja, oca i poglavara. To smo osobito osjetili kad nas je u lipnju 2011. posjetio u Zagrebu i nazvao ‘ljubljenom Crkvom u Hrvata’, ističe nadbiskup Puljić


Zadarski nadbiskup Želimir Puljić u srijedu 20. veljače uputio je Pismo svećenicima, redovništvu i vjernicima laicima Zadarske nadbiskupije povodom odreknuća od papinske službe Benedikta XVI. “Osjećamo obvezu i dužnost zahvaliti Bogu za dar njega koji nas je umnošću svoje ljubavi i žarom istine učio kako vjerovati i Crkvu voljeti; kako se za nju boriti i s njom supatiti. Uvijek uvjerljivo i beskompromisno, čitavim umom i srcem svojim. U tom duhu prihvaćamo i čin odreknuća na što ga je potaknula njegova duboka ljubav prema Bogu i prema Crkvi. U tom činu otkrivamo čistoću duha i čvrstinu vjere, zajedno s obilježjem poniznosti i velike hrabrosti koji su obilježili korake poniznog sluge u službi vrijednog Petrovog 265. nasljednika, poručuje mons. Puljić, ističući da će se taj događaj dulje pamtiti jer odavno nije zabilježen u povijesti Crkve.
Papinu odluku prihvaćamo s poštovanjem
– U nedavnom pismu koje sam u ime hrvatskog episkopata uputio Papi, napisao sam da njegovu odluku prihvaćamo s poštovanjem i respektom. A u tom njegovom činu otkrivamo veliku ljubav prema Crkvi Božjoj koju je Benedikt XVI. pokazao tijekom briljantnih osam godina svog pontifikata. I dodao sam kako smo mu kao vjernici sada u molitvenom zajedništvu bliži nego ikada, piše nadbiskup Puljić, smatrajući da je u njegovom pontifikatu bilo dosta iznenađenja, već i samim odabirom svog imena, oca zapadnog monaštva, Benedikta.
– Time je očitovao aktualnost njegova pravila života prema načelu da se ništa ne smije pretpostaviti Kristu. U tom svjetlu gledamo i na njegovo predstavljanje, da su kardinali izabrali ‘poniznog slugu u vinogradu Gospodnjem’. Dobro je i ugodno iznenađenje bilo i njegovo mirno i staloženo upravljanje Petrovom lađom, usprkos teškim trenucima kojih nije nedostajalo tijekom njegova plodnog pontifikata. Osjećalo se da se ne plaši ići protiv struje jer je bio svjestan da Crkvu vodi Duh Sveti. A i odreknuće, koje se zbilo u Godini vjere, znak je vremena koje je on iščitao za dobro Crkve. Budući da mu je k srcu prirasla budućnost kršćanske vjere na zemlji, čini se kako je smatrao potrebnim učiniti taj korak koji će promijeniti puno toga. I vratiti nas temeljima naše vjere koju je sustavno tumačio kroz tri velike crkvene teme, tijekom ‘Godine sv. Pavla’, ‘Godine svećenika’ i ‘Godine vjere’ kojom nas vraća na izvore učiteljskih tekstova Drugog vatikanskog sabora. I posebice objavom trilogije vlastite vjere i znanja o Gospodinu Isusu Kristu iz Nazareta koje je objavio zadnjih pet godina ( 2007., 2011. i 2012.), poručuje mons. Puljić.
Hvala, Sveti Oče!
Nadbiskup podsjeća na nedavni susret pape s bogoslovima Rimske biskupije, kad je u nagovoru istaknuo da kao kršćani znamo da budućnost pripada Bogu, i da se stablo Crkve uvijek iznova rađa, obnavlja i raste; te da trebamo služiti Crkvi s čvrstom sviješću da ona nije naša, nego Božja, da nismo mi ti koji je gradimo, nego je ona Njegovo djelo.
– Naše je samo ponavljati evanđeoske riječi: “Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!” (Lk 17,10). To je jednostavna, ali velika pouka koju na kraju svog pontifikata ostavlja veliki Benedikt XVI. Ne samo nama koje je Gospodin pozvao da naviještamo Riječ Božju i dijelimo svete tajne, nego čitavom Božjem narodu. Zbog toga iz dubine srca i duše, s velikom ljubavlju i ganućem, kličemo našem dragom Papi: Hvala! Hvala, Sveti Oče, što ste nam pružili sjajan primjer jednostavnog i poniznog radnika u Gospodnjem vinogradu. I posebice što ste nas kao njegov vrijedan radnik trajno učili i upućivali na ono bitno i najvažnije: kako današnjem čovjeku donijeti Božju poruku spasenja i kako ljude dovoditi Bogu, poručuje zadarski nadbiskup. Glede ‘sede vacante’ do izbora novog pape, mons. Puljić poziva sve u Nadbiskupiji da mole za novog Papu.
– Teško nam je zbog Benediktovog odreknuća, jer smo u njemu kao Papi imali dragog prijatelja, oca i poglavara. To smo osobito osjetili kad nas je u lipnju 2011. posjetio u Zagrebu i nazvao ‘ljubljenom Crkvom u Hrvata’. Istu je naklonost i ljubav očitovao i u prigodi susreta u Rimu na našem zahvalnom hodočašću početkom studenog 2012. g. Iako nas je Papina odluka o odreknuću pomalo ožalostila, zatekla nespremnima i iznenadila, mi tu njegovu tešku odluku prihvaćamo očima vjere i zahvaljujemo Bogu za njegovo dosadašnje vjerno i odano služenje. Posebice mu zahvaljujemo za dane njegovog daljnjeg života za koje je odredio da će biti posvećeni molitvi za svetu Crkvu Božju, poručuje nadbiskup Puljić u svom Pismu.