Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Livakoviću još 30 dana pritvora?

20.02.2014. 23:00
Livakoviću još 30 dana pritvora?


Zahtjev iz USKOK-a je jučer stigao na adresu zagrebačkog Županijskog suda i otvorio realnu mogućnost za produljenje pritvora za još 30 dana. Osim za Livakovića, zadržavanje u istražnom zatvoru kako sa slobode ne bi utjecali na svjedoke traži i za brojne druge pritvorenike u aferi Remorker
Hoće li Zdravko Livaković danas izići na slobodu ili će još mjesec dana ostati iza rešetaka remetinečkog zatvora bit će poznato danas iza 13 sati. Tad se, naime, sastaje Vijeće Županijskog suda u Zagrebu kako bi razmotrilo zahtjev USKOK-a o produljenju pritvora za osumnjičenike u aferi Remorker.
– Ja se iskreno nadam da će moj klijent danas izići na slobodu. To smo očekivali i prije mjesec dana, ali je tada bilo ostalo još nekoliko neispitanih svjedoka pa je sudac istrage odlučio produljiti mu pritvor za još 30 dana – kaže Nediljko Ivančević, poznati splitski odvjetnik kojeg je za svoju obranu angažirao bivši državni tajnik i bliski suradnik Božidara Kalmete Zdravko Livaković. Ivančević je očekivao da uskočki istražitelji čak niti neće tražiti produljenje pritvora za njegova klijenta no, jučer je zahtjev iz USKOK-a ipak stigao na adresu zagrebačkog Županijskog suda i otvorio realnu mogućnost za produljenje pritvora za još 30 dana.
 Optužbe Josipa Sapunara
 Osim za Livakovića, zadržavanje u istražnom zatvoru kako sa slobode ne bi utjecali na svjedoke traži se i za bivšeg državnog tajnika HDZ- ovog ministra Božidara Kalmete Milivoja Mikulića, bivšeg čelnika HAC- a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana te direktora građevinske tvrtke Viadukt Damira Kezelea. Prvi koji je pao u aferi Remorker pod sumnjom da je iz HAC-a izvukao pet milijuna eura, bivši član uprave i financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, nakon mjesec dana pritvora pušten je da podizanje optužnice čeka na slobodi. Zanimljivo je, naime, da je snimka njegova iskaza pred uskočkim istražiteljima „iscurila” u javnost, a iz onoga što se moglo vidjeti, Sapunar nije štedio nikoga i nije birao riječi da zaštiti sebe. Upravo on tereti Livakovića, a uskočkim je istražiteljima navodno rekao kako je dio tog novca dao upravo njemu.
Tragom tog kraka Remorkera uskočki su istražitelji došli i do predsjednika HGK Nadana Vidoševića, dok je drugi krak doveo do još trojice direktora dvojice bivših direktora iz HAC-a Jurice Prskala i Marija Lovrinčevića ali i do nekadašnjeg direktora građenja u HAC-u Sandra Vukelića, koji je do travnja prošle godine bio voditelj projetka izgradnje nove luke Gaženica. Upravo taj projekt bio je i razlogom njihova uhićenja, odnosno sumnja da su trojica spomenutih bili u lancu odgovornih osoba koje su omogućile da taj posao dobije austrijski Strabag, ali uz plaćanje odgovarajuće provizije.
Prvotno, bilo je najavljeno ispitivanje 119 svjedoka vezanih uz aferu izvlačenja milijunskih iznosa iz HAC-a, no kako je istraga odmicala, otvarala su se neka nova imena. Neslužbeno doznajemo kako slijede i nova uhićenja te da krakovi Remorkera vode do još nekih osoba u Zadru. No o tom će se uskoro znati više.
 
 
— Slika
Zdravko Livaković u pritovoru je već puna četiri mjeseca