Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prvi svećenik u Hrvatskoj osuđen za pedofiliju mora se ispričati žrtvama

20.02.2014. 23:00
Prvi svećenik u Hrvatskoj osuđen za pedofiliju mora se ispričati žrtvama


Don Nedjeljko Ivanov kriv je za pedofiliju, obznanio je jučer u ordinarijatu Zadarske nadbiskupije mr. Zdravko Katuša, sudski vikar Nadbiskupije. Don Nedjeljko Ivanov postao je tako prvi svećenik u Hrvatskoj kojeg je Crkva osudila za djelo pedofilije.
Prema Katušinu iskazu, odnosno čitanju, nakon što su mediji objavili priču o svećeniku pedofilu, a o kome se radi prvi je objavio Zadarski list, te nakon susreta nadbiskupa u New Yorku s jednom od žrtava don Nedjeljka Ivanova (bio je to liječnik iz Pittsburga Nenad Bugarija koji je tražio sastanak s nadbiskupom), nadbiskup Puljić se konzultirao s Nuncijem u Zagrebu i početkom ožujka 2012. slučaj prijavio na Kongregaciju za nauk vjere, te nakon prikupljenih i drugih svjedočanstava, materijale uputio na tu Kongregaciju.
“Ovime je slučaj završen”
Nakon toga izvjestili su don Nedjeljka o započetom procesu.
– Nadbiskup mu je izdao određene sankcije i zabrane dok proces traje, kazao je Katuša.
Policija je, podsjećamo, potaknuta medijskim napisima tih dana saslušala don Ivanova i prikupljala svjedočanstva. Ispitali su nekoliko desetaka svjedoka.
Kongregacija je nakon pregleda pristiglih svjedočanstava, u svibnju 2012., “prebacila lopticu” natrag u Zadar i ovlastila nadbiskupa da don Ivanovu da mogućnost obrane osobno ili preko crkvenog odvjetnika.
Suci su utvrdili da je došlo do izvanjskog prekršaja zakona i zapovijedi” i ustanovili “veliku moralnu odgovornost počinitelja prekršaja”.
U studenom 2013. proveli su upravno-kazneni postupak protiv don Nedjeljka Ivanova te donijeli odluku o izricanju kazne za počinjena djela.
– To je sve osumnjičenom priopćeno, a dekret s obrazloženjem poslanje na Kongregaciju na Nauk vjere na dodatnu ovjeru. Ovime je slučaj završen, zaključio je Katuša.
Zašto Puljić nije došao?
Katuša ni u jednom trenutku nije odgovorio na novinarsko pitanje o kazni za don Nedjeljka Ivanova. Na postavljana pitanja govorio je “ja vam to ne mogu reći”. Na pitanje tko mu je zabranio da to kaže, odgovorio je isto. Kazao je samo da je realizacija kazne koja je propisana već započela, a na pitanje gdje se sad nalazi don Nedjeljko Ivanov rekao je “u Svećeničkom domu”. Za pretpostaviti je da don Nedjeljko Ivanov nakon presude ostaje svoje dane brojati u toplini i udobnosti Svećeničkog doma, tik uz katedralu sv. Stošije.
Na tiskovnoj konferenciji nije bio zadarski nadbiskuo Želimir Puljić, iako je u Zadru. Na novinarsko pitanje zašto nije došao, tajnica Tiskovnog ureds Nadbiskupije Ines Grbić je odgovorila da ne zna.