Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

WINGS FOR LIFE: Utrka kojoj je cilj pronaći lijek za ozljede leđne moždine

20.02.2014. 23:00
WINGS FOR LIFE: Utrka kojoj je cilj pronaći lijek za ozljede leđne moždine


Javnost je iz Donata još jednom pozvana na sudjelovanje u utrci Wings for life, pod motom “trči za one koji ne mogu”, jer cilj je srušiti sve prepreke


Ponosan sam i počašćen što će jedna ovakva utrka krenuti iz Zadra. Zadar je grad sporta i grad mladih i čast nam je što se nalazimo među trideset i pet gradova diljem svijeta koji će 4. svibnja sudjelovati u ovoj utrci, kazao je gradonačelnik Božidar Kalmeta na prvoj službenoj konferenciji u povodu globalne utrke Wings for life world run održanoj jučer u crkvi svetog Donata. Kalmeta je otkrio i to kako će i on osobno sudjelovati u utrci kao trkač te pritom pozvao sve građane da se odazovu ovom plemenitom cilju čija svrha je prikupljanje sredstava kako bi se konačno našao lijek za izlječenje ozljeda leđne moždine.
Utrku koja će se u isto vrijeme odvijati u svim kutcima svijeta prepoznala je i Turistička zajednica Grada Zadra čiji je predstavnik Stjepan Felber istaknuo njezino značenje održavanja na početku turističke sezone čime se ona produljuje, a i slika jednog takvog događaja obići će cijeli svijet.
S kolicima u svijet
Novinskoj konferenciji prisustvovala je i Manda Knežević, predsjednica Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, koja je istaknula kako se radi o značajnom projektu za istraživanje liječenja kralježne moždine, no i o projektu koji je značajan za senzibiliziranje potreba liječenja ozljeda leđne moždine:
– Jer, mi mislimo da se ozljede događaju drugima. No, osobama s ozljedama leđne moždine kolica su možda najmanja prepreka. Živjeti u svijetu s kolicima je puno teža prepreka. Evo i mi, da bismo mogli sudjelovati na ovom događanju, morali smo preći puno prepreka, rekla je Knežević, pojašnjavajući kako je njezin kolega upravo zbog težine prolaska stepenicama Sv. Donata novinsku konferenciju promatrao s ulaza.
– Željeli bismo da ovaj događaj senzibilizira građane na potrebu prilagođavanja, kao i uvažavanja različitosti, jer nitko nije cijepljen od invaliditeta, pojasnila je Knežević.
Utrku Wings for life podržali su i mnogi sportaši, među kojima i hrvatski veslači. Valent Sinković istaknuo je tako oduševljenje samim konceptom utrke kao i samim motivima iste:
– Kako se utrka u isto vrijeme održava u različitim dijelovima svijeta kontaktirali smo naše prijatelje iz drugih zemalja i mislim da će biti zanimljivo sudjelovati, kazao je Sinković.
Poručiti svijetu koliko smo veliki
Jedriličar Šime Fantela koji je uz Igora Marenića također ambasador ove utrke obećao je pak istrčati barem jedno 10-15 kilometara, pozvavši pritom i ostale da se priključe, bilo kao trkači ili kao volonteri:
– Iako smo mala zemlja, puno puta do sad smo dokazali da smo sposobni raditi velike rezultate. Na ovaj način još jednom možemo pokazati svijetu koliko smo veliki, poručio je Fantela.
Utrka Wings for life u Zadru započet će točno u podne sa zadarskog Pozdrava Suncu. Prijaviti se mogu svi, a sva startnina u potpunosti će biti uplaćena zakladi Wings for life koja financira istraživanja čiji je cilj pronaći lijek za ozljede leđne moždine.
Više informacija o utrci i prijavama dostupno je na internet stranici http://www.wingsforlifeworldrun.com/hr/.