Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Četiri prijedloga za Nagrade za životno djelo i 14 za Godišnje nagrade

20.02.2017. 23:00
Četiri prijedloga za Nagrade za životno djelo i 14 za Godišnje nagrade


Na natječaj za dodjelu javnih priznanja za Godišnje i Nagrade za životno djelo Zadarske županije, koji je završen jučer, stiglo je ukupno 18 prijedloga, saznajemo od Vlatke Vučić-Marasović, glasnogovornice Zadarske županije.
– Stiglo je 14 prijedloga za godišnje nagrade Zadarske županije i četiri prijedloga za nagrade za životno djelo, ali još čekamo prijedloge koji će, eventualno stići poštom, izjavila je Vučić Marasović.
U odnosu na prošlu ove su godine u Zadarskoj županiji zaprimili znatno manji broj prijedloga za dodjelu priznanja. Prošle godine za Nagradu za životno djelo zaprimljena su četiri prijedloga, dok je 22 prijedloga bilo za Godišnju nagradu. A godinu ranije bio je tek jedan prijedlog za Nagradu Zadarske županije za životno djelo i 19 prijedloga za Godišnje nagrade.
Javna priznanja dodjeljuju se za najveće zasluge u promicanju znanosti, gospodarstva, odgoja, obrazovanja, kulture, umjetnosti, športa, tjelesne kulture, zdravstvenog i humanitarnog rada, socijalne skrbi, prostornog uređenja, zaštite i unapređenja okoliša, ljudskih prava i ostalih područja društvenog života
Nagrada za životno djelo može se dodijeliti samo pojedincu za djelo koje je ostvario kroz svoj radni vijek te za koje je u određenom području društvenog života i rada vrijedan doprinos za razvoj Zadarske županije. Prošle godine nagrada za životno djelo pripala je Brunu Marceliću, dipl. oec., posthumno i dr. Mili Klariću.
S druge strane, godišnje nagrade Zadarske županije mogu se dodijeliti pojedincu, trgovačkim društvima, vjerskim zajednicama, različitim udrugama i ustanovama.
Nagrađeni će biti poznati nakon sjednice Odbora za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije, a javna priznanja Zadarske županije bit će dodijeljena na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana županije. Međutim, kako Dan županije ove godine pada na sam blagdan Uskrsa, 16. travnja, Vučić Marasović napominje kako će svečana sjednica vjerojatno biti održana nekoliko dana kasnije, 19. ili 20. travnja.
Uobičajeno je, dodaje Vučić Marasović, da se Nagrada za životno djelo dodijeli jednoj, rjeđe dvjema osobama, a dobitnika Godišnjih nagrada obično bude 10-ak svake godine.