Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kritizirali predsjednicu jer je izbacila Titovu bistu iz ureda

20.02.2017. 23:00
Kritizirali predsjednicu jer je izbacila Titovu bistu iz ureda


Osim što su podnijeli izvješće o radu za protekle dvije godine, članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije, na svojoj su se Izbornoj skupštini održanoj jučer u prostorijama Zajednice, osvrnuli i na sve važnije političke događaje, ali i osobe koje su obilježile to razdoblje.
Tako su kritizirali i predsjednicu Republike Kolindu Grabar – Kitarović, koja je kako su rekli, na najgrublji mogući način napala tekovine NOB-a u Hrvatskoj kada je odmah nakon izborne pobjede – “izbacila Titovu bistu iz svog ureda”.
– Jako puno je bilo i muljaže. Više nego smiješna je bila i odluka predsjednice da za mandatara Vlade odredi osobu koja nije živjela u Hrvatskoj, već u inozemstvu, koja nije znala niti dobro govoriti hrvatski jezik, osobu koja nije imala legitimitet za mandatara Vlade i o kojoj građani Hrvatske nisu uopće – glasali – čitao je iz izvješća predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije Nikola Budija.
Na popisu negativaca članova Zajednice, našao se i bivši premjer Tomislav Karamarko kojeg su nazvali “barjaktarom ekstremne desnice”, a razočarani su i u aktualnog premjera Andreja Plenkovića.
No, nakon općenitih ocjena i stavova iznesenih u sklopu Izvješća o radu Zajednice, Nikola Budija kao predsjednik, govorio je i o svim aktivnostima članova u protekle dvije godine.
– Od naše posljednje izborne skupštine odražne 29. rujna 2014. godine, održano je pet sjednica, a na petoj smo obilježili 72. obljetnicu povijesnih odluka ZAVNOH-a o priključenju u sastav naše domovine Hrvatske, otuđenih dijelova – Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih dijelova.
Posebnu pažnju u protekle dvije godine, poklanjali smo praćenju situacije na području Zadarske županije s obzirom na aktivnosti ekstremne desnice kako bismo mogli blagovremeno reagirati na moguće negativne pojave usmjerene na omalovažavnje tekovina NOB-a, posebno uloge druga Tita – rekao je Budija.
Na kraju, unatoč svemu, kako je naglasio Budija, članovi Zajednice udruga nemaju razloga biti nezadovoljni onim što je učinjeno u protekle dvije godine, ali kako je dodao, Predsjedništvo je bilo dužno izvijestiti sve svoje članove i o “nekim negativnim pojavama koje su se događale u našoj sredini i koje nisu imale većeg negativnog utjecaja na našu ukupnu aktivnost, ali su ipak štetile i nisu nam bile potrebne” – zaključio je predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije Nikola Budija.
Na kraju su članovi Zajednice izabrali svoje Predsjedništvo koje ima zakonom određeni rok od 15 dana da se sastane i izabare novo rukovodstvo.