Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“O(t)puštanje emocija” i intrigantan i nadahnjujući program

20.02.2017. 23:00
“O(t)puštanje emocija” i intrigantan i nadahnjujući program


Na Odjelu psihologije Sveučilišta u Zadru jučer je svečano otvoren jubilarni 10. Tjedan psihologije koji će biti obilježen brojnim zanimljivim predavanjima i aktivnostima.
– Tijekom ovog tjedna pripremili smo četiri predavanja i četiri radionice, izložbu te brojne aktivnosti od kojih će se dio održavati unutar Sveučilišta, a dio “na terenu”, u školama, vrtićima i na javnim površinama. Ovakvim načinom rada želimo što više popularizirati psihologiju u društvu, rekla je prilikom svečanog otvorenja Vera Ćubela Adorić, predstavivši aktivnosti nastavnika i studenata Odjela za psihologiju.
 – Čitajući materijale, vidjela sam da je cilj ovogodišnjeg Tjedna poboljšanje kvalitete života pojedinca i zajednice, te da budemo vidljiviji u zajednici. Potrebno je da se nastava temelji na znanosti i istraživanjima jer uz pomoć psihologije možemo učiniti mnogo da poboljšamo svoje odnose s drugima i sami sa sobom, naglasila je Ivanka Stričević, prorektorica na Sveučilištu pozdravljajući okupljene. Zahvalila je Odjelu na programu koji je svjež, inovativan, intrigantan i nadahnjujuć, kako za pojedinca tako i za zajednicu.
Prije samog službenog početka Tjedna psihologije održan je performas studenata “O(t)puštanje emocija” tijekom kojega su nastavnici i studenti te gosti negativne i pozitivne emocije zapisali na balone te su ih ispustili s prozora Odjela psihologije. Također je otvorena i izložba poster izlaganja nastavnika i studenata Odjela za psihologiju.
Nakon uvodnog pozdrava, Zvjezdan Penezić, pročelnik odjela za psihologije izložio je dio istraživanja koje je proveo zajedno sa Sandrom Poljak Jurinčić iz PU zadarske “Navike i rizična ponašanja učenika osnovnih škola pri korištenju interneta”.
Organizatori su objasnili kako su Odjel za psihologiju i PU zadarska proveli istraživanje o učestalosti i navikama korištenja interneta te rizičnim ponašanjima na internetu kod učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola na području Zadarske županije. Za potrebe istraživanja korištena je anketa na uzorku od oko 1.000 učenika 10 osnovnih škola, od čega pet na području grada. Dodali su da je istraživanje dio projekta Radne skupine za problematiku sigurnog ponašanja mladih na internetu u sklopu Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije.
Tijekom cijelog tjedna Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru i Udruga studenata psihologije Kasper pridružili su se akciji “Mjerenje raspoloženja”, koju u 10. Tjednu psihologije u cijeloj RH organiziraju Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo. Studenti će, kako su pojasnili organizatori, tijekom ovih tjedan dana po gradu provoditi anketu među građanima o raspoloženju, tako da će dobiti svojevrsni barometar raspoloženja.