Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Umjesto oronule zgrade, nove dvorane, prostori za udruge, rezidencija za umjetnike…

20.02.2017. 23:00
Umjesto oronule zgrade, nove dvorane, prostori za udruge, rezidencija za umjetnike…


O Centru za mlade koji bi trebao biti u napuštenoj bivšij vojarni pokraj Gradske knjižnice, Zadrani, posebice mladi, slušaju već dugi niz godina. I sve te godine spominje se nedostatak novaca u gradskom proračunu, iako su potrebe za osnivanjem Centra neupitne.
Sadržaji, posebice oni kvalitetni nedostaju mladim ljudima i ovom gradu, dok istovremeno stara i derutna zgrada konstantno propada i predstavlja ruglo u centru grada.
Mit ili stvarnost
Teško se stvari miču s mrtve točke, ali određenih pomaka u ovoj priči ipak ima, i Zadar bi konačno, mogao dobiti dugoočekivani Centar za mlade te više ne bi bio tek isprazno obećanje ili mit.
U sklopu ITU mehanizma, programa u okviru kojega je Gradu Zadru na raspolaganju 35 milijuna kuna raspoređenih za različite teme definirana je indikativna lista prema zrelosti projekata, a prvi na njoj je upravo Centar za mlade. Naime, na indikativnoj listi u cjelini pod nazivom Obnova brownfield lokacija, a što se odnosi na obnovu postojećih, napuštenih i derutnih objekata nalazi se i Centar.
Projekt je, saznajemo od Šime Erlića, pročelnika za EU fondove, spreman i već ima građevinsku dozvolu.
– Plan je da se kroz ITU instrument projekti realiziraju paralelno, odnosno sigurni smo da će biti preklapanje više projekata istodobno iz različitih ITU ciljeva, tako da se projekt Centra za mlade ne može gledati kao prvi po redu financiranja, ali je prvi u investicijskom prioritetu “Ulaganje u brownfield” ITU mehanizma grada Zadra. Ujedno je jedan od najspremnijih projekata za financiranje zato što posjeduje sve potrebne dozvole za gradnju, što znači da ukoliko osiguramo sredstva možemo započeti s gradnjom bez odgode, tvrdi Erlić.
Novi troškovnik
Ukupna vrijednost Centra za mlade kreće se oko 5 milijuna eura. Međutim, dodaje pročelnik, to je stara procjena i trebat će se uskladiti s današnjim cijenama izgradnje. Na tome se radi, a precizniji iznos troškova trebao bi se znati uskoro.
Početak radova teško je precizirati jer je prethodno potrebno provesti proceduru odabira i prihvaćanja samog projekta koju provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.
– Trenutno se kompletan ITU program nalazi u fazi pred potpisivanjem sporazuma, nakon čega slijede intenzivni dogovori s nadležnim tjelima u MRRFEU i definiranje terminskog plana, odnosno preciznih rokova objave natječaja, odabira projekta i zatim financiranja. Kao što vidite, uvelike procedura ovisi o MRRFEU koji s nacionalne razine koordinira proces. Vjerujemo da ćemo preciznije informacije imati u sljedeća 2 mjeseca, pojašnjava Erlić.
A što sve obuhvaća sam projekt izgradnje Centra za mlade? Izgradnju i opremanje Centra, rekonstrukciju i nadogradnju postojeće zapuštene zgarde u bivšoj vojarni Stjepana Radića.
– Centar je zamišljen kao dvoetažni prostor ukupne površine oko 3.100 metara kvadratnih. U prizemlju je predviđen prostor za proširenje Gradske knjižnice, koja bi se spojila s Centrom, velika multimedijalna dvorana, tri manje dvorane te uredi za udruge s pomoćnim prostorijama, ukljućujući garderobe, sanitarne čvorove. Na katu su predviđene još četiri manje dvorane za predavanja i radionice, 12 ureda za udruge te rezidencija za umjetnike od 72 metara kvadratna, nabrojio je Erlić.
Brojni sadržaji
Glavne djelatnosti Centra obuhvaćale bi provođenje programa nezavisne kulture te programa kulture mladih i za mlade, pružanje usluga informiranja i savjetovanja za potrebe mladih, internet klub, prezentacija i koordinacija edukacijskih, kulturnih i drugih programa, pružanje usluga klupskih, zabavnih i drugih srodnih sadržaja. Djelatnosti uljučuju i provođenje tečajeva i programa neformalnog obrazovanja mladih, poticanje mladih na aktivno uključivanje u kulturne i druge aktivnosti, koordinaciju i provođenje programa gostovanja i boravka domaćih i stranih umjetnika, volontera i djelatnika na području nezavisne kulture i mladih, prikupljanje publikacija, dokumenata, knjiga, časopisa i slično s područja svoje djelatnosti, izdavanje periodičkih publikacija poput časopisa, biltena kao i stručnih publikacija s tematikom vezanom za ostvarivanje ciljeva Centra. U to je još uključeno produciranje multimedijalnih sadržaja za potrebe internet izdavaštva, web stranice, audio i video emitiranje putem interneta iz područja svoje djelatnosti, izdavanje nosača zvuka, video zapisa, CD-a, te ostalih promotivnih materijala iz područja svoje djelatnosti…
Ovaj atraktivni prostor ima velik potencijal i već je dugo vremena velika rupa u centru grada stoga je od velike važnosti da se prostor uredi i u njemu osmisle sadržaji od važnosti za kulturne i društvene interese mladih, ali i svih ostalih građana.