Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Agači i Kalumi

Autor: Ante Kolega

20.03.2010. 23:00


Di si bia Bage, nije te dugo bilo u Branimira, pita me Topolino, udičar na mostu.
Na Cipru otoku ugaslog vulkana, protegnutog od južne turske obale do gotovo libanonskog kopna, toplog mediterana, na rubu subtropske klime s oko 400.000 ovaca i koza i 800.000 pučana.
Temelj razvitka im je poljodjelstvo, razvijeno putničarstvo i novčarstvo.
Povijest im je slična našoj, stotine gospodara, od Feničana, preko starih Grka i Rimljana, križara i Mlečana, Turaka, novih Grka i Britanaca, do samostalnog Cipra, koji se dijeli na turski i grčki dio, koji postaje članica EU.
Ono što nas zanima, u odnosu na nas, posebice u sredozemnom poljodjelstvu, na vlas je isto. Razlika je jedino u ranijem kretanju vegetacije, ali i u boljem prikupljanju zimske vlage u gorskim predjelima otoka za navodnjavanje u vrućim mjesecima.
Tako je moguć razvitak vinogradarstva, povrćarstva i voćarstva.
Ovčarstvo im se temelji na izvornoj ovci poboljšanoj s izraelskim Avassiem i njemačkom Frizijkom, što je slučaj i s našom Paškom ovcom.
Kozarstvo se temelji na Sanskoj i Alpina kozi, dok se naši kozari mogu pohvaliti s tipično našom izvornom Hrvatskom šarenom ovcom.
Za nas je važno istaći, da unatoč teškim uvjetima proizvodnje, kakvoća njihovih proizvoda, temelj je njihove konkurentnosti na svjetskom tržištu.
Najviše se traži sir Halloumi, oko 100 milijuna eura godišnje. Polutvrdi bijeli, krti, škripavi, aromatični sir s dodatkom začinskog bilja, dugotrajnog okusa, sličan našem ličkom škripavcu.
Flaouma, tipični meki uskršnji žuti sir, sladak i pikantan. Također uz dodatak začinskog bilja, sličan Žemaku, našem otočnom mladom ovčjem siru.
O Bage, javi se Topolino oblizujući se, ulovio sam dva Agača, donesi ovog tvog Kaluma i ono božansko vino, što si učinio, pa ćemo vidit di će nam biti kraj.
Vaš Bage