Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

HDZ – KKZD 1:0

20.03.2011. 23:00
HDZ – KKZD 1:0


Prosvjednici su nosili transparente s popisom svih velikih zadarskih tvrtki koje su propale u procesu privatizacije: Zadranka, Bagat, TIZ, Sojara, Dalma, Mljekara, Vinilplastika i Mesopromet samo su neke od njih, a prosvjednici su pod upitnikom ostavili i neke postojeće kao što su Adria i SAS, pitajući se što će biti s njima


Stopedeset do dvjesto nezadovoljnih Zadrana prosvjedovalo je, u subotu navečer sinkronizirano s prosvjednicima u drugim hrvatskim gradovima, s trenutačnim stanjem u zemlji. Prosvjed je započeo u šest sati na Obali kneza Branimira gdje su se mogli vidjeti transparenti s natpisima „HDZ – KKZD 1 – 0″,  „Vaša kleptokracija, u more bi je bacija”, ali i popis svih velikih zadarskih tvrtki koje su propale nakon rata u procesu privatizacije. Zadranka, Bagat, TIZ, Sojara, Dalma, Mljekara Zadar, Vinilplastika i Mesopromet samo su neke od njih, a prosvjednici su pod upitnikom ostavili i neke postojeće, kao što su Adria i SAS, pitajući se što će biti s njima.
Prije nego se povorka uputila preko mosta na Narodni trg okupljenima se obratio i jedan zadarski pomorac:
– Radim na strancu, sam sebi zdravstveno i mirovinsko plaćam. Nikakav pregled mi nitko nije platio, jer imam zdravstveno iskaznicu koju mi nitko ne priznaje. I operaciju sam sinu sada platio pet tisuća kuna, kazao je kroz suze.
Na Narodnom trgu je prosvjednike dočekao trojac posjednut u trosjed koji se prigovorima državi odlučio odazvati uz gitaru i pivo. Među njima je bio i predsjednik udruge Šigureca Vedran Miočić-Stošić. Tamo je i jedna prosvjednica Jadranki Kosor s megafona ponovno poručila:
– Jaco tvoje licemjerje stvarno ne poznaje granice. Puna su ti usta Europe i domoljublja, a ne poznaješ demokraciju u vlastitoj zemlji. Ne želimo vas, ni tebe, ni tvoju vladu ni tvoj parlament!
Svoje viđenje dala je i još jedna starija prosvjednica, napominjući kako do sada još nikad nije bila u prvim redovima, no kako ništa samo od sebe neće krenuti, onda će krenuti ona:
– Policajci, sindikalci, oporbenjaci, studenti i starci, neradnici i radnici narod su ove zemlje koji imaju pravo na život i odgovornu i zdravu pamet, a ne da podliježu lažima i plaćenicima koji više nego ikad sve čine da raspodjele i zavade. To ne smijemo dozvoliti! Njihova demokracija je ‘trpi, šuti i makni se da te ne vidimo’. Sudbina naše djece i zemlje je u našim rukama i dužnost nam je pokazati da nismo podlegli njihovom ispiranju mozgova jer nema niti jedan razlog na povjerujemo u njihovu naknadnu pamet već da im ispostavimo račun za svu pohlepu i neodgovornost, poručila je građanka.
Prosvjednici su se potom uputili do prostorija HDZ gdje su na zid lijepili papire s porukama „Ne damo vam Brijune! Sramite se!”, „U Hrvatskoj vlast pripada narodu i proizlazi iz naroda” te „Ne damo vam naše more”. Uz povike „Svi su isti” prosvjedna povorka se uputila prema SDP-u gdje su još jednom zapjevali „Zoki i potočić”.
Zadarski antivladini prosvjedi ovaj puta su obuhvatili i Rektorat zadarskog Sveučilišta pred kojeg su uz povike „Znanje nema cijenu” postavili transparent „Politizacija obrazovanja – lobotomija društva znanja”.
Nakon prolaska Forumom i Kalelargom prosvjed je zaključen na glavnom zadarskom trgu najavom sljedećeg koji će se održati u subotu u podne.